(VIDEO) Karlovačka i Ličko-senjska županija. Kandidati „zelene skupine“ naše koalicijske liste Andrej Plenković, Ivana Maletić, Željana Zovko (HDZ BiH) i Ivan Tepeš (HSP AS) jučer su prvo posjetili Dugu Resu.

Dočekale su ih jake snage - potpredsjednik HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Jelić, župan Ivan Vučić, saborska zastupnica Nada Murganić, dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić i čelnik gradskog HDZ-a Zlatko Grčić. A na predizbornom je skupu nositelj pobjedničke liste Andrej Plenković naglasio je da je Europski parlament i hrvatski: 

Neodgovorni „zečevi“

- On je gotovo drugi dom Hrvatskog sabora jer se oko 70 posto naših zakona donosi na temelju pravne stečevine EU. Zato je i važno da nas u EP-u predstavljaju ljudi od znanja i volje. Politički je neodgovorno od niza nositelja lista - a koje pretendiraju prijeći prag - govoriti da ih posao eurozastupnika ne zanima!

Potom je za govornicu izišla Željana Zovko (HDZ BiH) koja je, kao i na svim prethodnim skupovima, na prvo mjesto stavila zaštitu političkih prava BH-Hrvata:

- Samo stabilna BiH garantira stabilnost Hrvatskoj i EU, a to se može postići jedino ako se riješi hrvatsko pitanje! Hrvati u BiH ne odustaju od Europe!

Vlada koči projekte

Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić, koja je tijekom svog euromandata obišla sve kutke Lijepe naše, otkrila je da u Karlovačkoj županiji postoji oko 3 milijarde kuna projekata, od kojih je 600 milijuna već potpuno spremno za natječaje. Nažalost, tih natječaja još uvijek nema:

- Ostalo je na nacionalnoj razini neugovorenih još 236,6 milijuna eura pretpristupnih sredstava, a da uopće ne govorimo o novcu koji nam stoji na raspolaganju iz novih EU fondova - o 450 milijuna eura za 2013. i novoj milijardi za 2014. godine! Da je SDP-ova vlada znala na vrijeme pripremiti projekte i taj novac sada iskorištavati, u Hrvatskoj bi investicije bile na razini od oko deset milijardi kuna, a gospodarski rast od dva posto!

Magnetizam i sinergija

Druga županija i drugi skup - u Gospiću. Kino Korzo bilo je pretijesno za sve koji su htjeli doći na predstavljanje pobjedničke liste. U atmosferi kakvu samo Lika može prirediti, HDZ-ove su kandidate dočekali predsjednik županijskog odbora Darko Milinović, župan Milan Kolić, saborski zastupnik Milan Jurković te gradonačelnik Petar Krmpotić.

Plenković je istaknuo važnost europskih izbora i pozvao na što masovniji izlazak na birališta:

- Pritom ne rasipajte glasove na male stranke i strančice! Osim ako ne želite pomoći SDP-u... No uopće ne sumnjam u uspjeh: sinergija stvorena s našim strateškim partnerima i s listom koja ima magnetsku snagu prema braniteljima, Hrvatima u BiH, umirovljenicima i iseljeništvu jamči kvalitetan rezultat. Vodstvo stranke je pokazalo povjerenje prema dosadašnjim HDZ-ovim zastupnicima, dok i sami sastav Kukuriku liste zrcali njihov strah od gubitka i trećih izbora u zadnjih trinaest mjeseci! 

Nikad sreće s Grčićem

Maletić se već nekoliko puta u Ličko-senjskoj županiji susrela s mladima, poduzetnicima, predstavnicima lokalne i područne samouprave, neprofitnim organizacijama... i savjetovala ih o mogućnostima korištenja EU fondova. I opet je morala spomenuti otužnu činjenicu - ignorantski odnos vladajućih spram ovog kraja:

- Projekti su usporeni jer Vlada općinama, gradovima i županijama nije spustila sredstva koja su im namijenjena. Mnogo je potencijala u Lici koji trebaju biti pametno iskorišteni, ali, nažalost, s ovakvom vladom sve stoji i čeka! 

Nakon Karlovačke i Ličko-senjske županije, naši kandidati pobjednički kampanju danas nastavljaju u Sisačko-moslavačkoj.