Danska je ove godine domaćin 62. Svjetskog prvenstva u oranju. Natjecanje se održava na poljoprivrednim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na sjeveru poluotoka Jutland. U Vestbou ga je otvorio tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak (inače, predsjednik Svjetske oračke organizacije).

http://hdz.hr/vijest/lokalne/majdaku-priznanje-za-uspjesnu-suradnju-u-or...

Iznimna važnost OPG-ova

Majdak je u govoru naglasio važnost ove jedinstvene svjetske manifestacije - koja slavi oranje i poljoprivredu, ali gradi i mostove prijateljstva i razmjenjuje iskustva. Istaknuo je, nadalje, važnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za održivu poljoprivredu u Europi i svijetu. Nakon službenog otvorenja natjecanja, natjecatelje je - zajedno s Majdakom - obišao danski prijestolonasljednik, krunski princ Frederik.

http://hdz.hr/vijest/lokalne/majdak-priblizili-smo-se-svjetskim-standardima

Hrvatski orači natječu se za svjetsku titulu

Na natjecanju sudjeluje ukupno 29 zemalja i 57 orača, a Hrvatsku predstavljaju Milenko Hrgović iz Vaške (Virovitičko-podravska županija) - u kategoriji plugova premetnjaka, te Tomislav Kuharić iz Lobora (Krapinsko-zagorska županija) - u kategoriji plugova ravnjaka. Podsjetimo, Hrgović i Kuharić bili su najuspješniji na 12. državnom natjecanju u oranju RH, koje je prošle godine održano u Požegi. Na ovoj ruralnoj manifestaciji pribivaju i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković i načelnik općine Sopje Josip Granjaš.

Vrijedna razmjena iskustava

Ovogodišnje svjetsko natjecanje u oranju održava se u organizaciji Svjetske oračke organizacije i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms) te uz pokroviteljstvo danske Vlade. Natjecanje u oranju svojevrsna je prilika promovirati tradiciju i ruralni način života, ali i razmijeniti iskustva - kako bi poljoprivrednici u budućnosti temeljem primjera dobre prakse bili još uspješniji u poljoprivrednoj proizvodnji.