Europski fondovi ključ su našeg razvoja, višeg životnog standarda i gospodarskog rasta. Europska unija, u zadnjih 15 godina, uložila je u razvoj zemalja srednje i istočne Europe 365 milijardi eura, a 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj realizira se zahvaljujući upravo sredstvima EU-a! - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na Danima otvorenih vrata EU fondova na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu:

- Hrvatskoj je iz EU fondova do 2020. na raspolaganju 10.7 milijarda eura, a toliko očekuje i u idućem proračunskom razdoblju do 2027. godine. To hrvatska država ne bi mogla naći bespovratno ni na koji drugi način. To jednostavno ne postoji. Nema nijedne zajednice na svijetu koja je svojim članicama spremna dati taj golemi novac!

Rekonstrukcija zagrebačkog rotora

Kao konkretan primjer izdvojio je obnovu rotora u zagrebačkom Remetincu, vrijednu 330 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 273 milijuna kuna, dok je hrvatska vlada dala 50 milijuna:

- Rekonstrukcija rotora dokaz je koliko nam je bitno članstvo u EU-u i koliko ono poboljšava kvalitetu života.

Plenković je pritom najavio da će u ponedjeljak biti potpisan ugovor za projekt uspostave Centra dijeljenih usluga (CDU), koji će biti zadužen za koordinaciju i upravljanje korištenjem svih informacijsko-komunikacijskih aplikacija i e-usluga koje razne vladine institucije pružaju građanima. Projekt je vrijedan 360 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano više od 307 milijuna.

SDP - 7.3 milijarda. HDZ - 54 milijarda!

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac naglasila je da smo u manje od tri godine učinili velik skok prema naprijed kada je riječ o korištenju EU fondova:

- Hrvatska je potkraj listopada 2016. imala ugovorene europske projekte u vrijednosti od 7.3 milijarda kuna, a do danas taj se iznos popeo na - 54 milijarda! To je sedam puta više nego na početku našeg mandata. U postotku, ugovorili smo 68% alokacije od 10.7 milijarda eura, a počeli smo s - 9%. Cilj nam je da do kraja godine dosegnemo stopu ugovaranja od 85%. Istim tempom nastavit ćemo i 2020. kako bismo ugovorili svih 100% sredstava dodijeljenih Hrvatskoj. EU fondovi zaista mijenjaju Hrvatsku!

I ZAGREB POSTAO VELIKO GRADILIŠTE!

Na području Zagreba ugovoreni su projekti EU-a u vrijednosti od 1.8 milijarde kuna. Osim za obnovu rotora Remetinec, što je najveći infrastrukturni projekt u Gradu i - poslije Pelješkog mosta - 2. najveći u cijeloj Lijepoj Našoj, potpisano je još 24 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti većoj od 217 milijuna kuna samo za energetsku obnovu - dječjih vrtića, studentskih, đačkih i staračkih domova te sportskih i kulturnih objekata.

DANI OTVORENIH VRATA EU FONDOVA

Dane otvorenih vrata EU fondova organiziralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a pod sloganom „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku”. Manifestacija je prošle subote održana u Osijeku, a u lipnju će biti organizirana i u Rijeci i Splitu. Osim toga, tijekom svibnja širom zemlje organizirano je 170 različitih događaja kako bi se građane upoznalo s rezultatima EU projekata i potaknulo ih da i sami pokrenu poduzetničke projekte uz potporu EU-a.