(VIDEO) Nakon što je s predsjednikom Plenkovićem razgledao Markov trg, prošetao Gornjim gradom i družio se s našim kandidatkinjama i kandidatima na Cvjetnom trgu, spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber (bavarski CSU) sudjelovao je - zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel - na veličanstvenom predizbornom skupu HDZ-a u Ciboni te dao snažnu potporu našoj pobjedničkoj listi - listi broj 9.

https://eu.hdz.hr/weber-nisam-mogao-zamisliti-bolje-mjesto-od-zagreba-za-pocetak-svoje-i-epp-ove-zavrsne-kampanje

Domoljublje & zajedništvo!

- Volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini! - istaknuo je Weber u svom govoru pred više od 6.000 naših članova i simpatizera.

Pozvao je na odgovor populistima i ekstremnoj desnici te obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu. Osvrnuvši se na skup koji su ti i takvi - na čelu s Matteom Salvinijem i Marine Le Pen - održali u subotu u Milanu, Weber je istaknuo da su slična radikalna razmišljanja u prošlosti dovela do tragedija. I da se protiv toga treba boriti.

https://www.youtube.com/watch?v=bQRxkTPH_7Y&feature=youtu.be

Kršćanstvo - europski temelj

Istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i savez vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe - kršćanstvo.

- U Europi je puno različitosti, raznih jezika i kultura, običaja i temperamenata, ali jedno nam je zajedničko od sjevera do juga, od zapada do istoka: u središtu svakog mjesta, od metropole do malenog sela, ponosno stoji kršćanska crkva! Kršćanske vrijednosti, kršćanska solidarnost, naš su temelj, na kojem je i sazdan cijeli europski projekt.

EPP sluša želje, potrebe i nade naroda

Vezano za pitanje migracija, poručio je da su države te koje imaju pravo odlučivati tko će prelaziti njihove granice, a ne krijumčari.

Dodao je da treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć kako bi se izvozile europske vrijednosti, predloživši da se u sve buduće trgovinske sporazume uvedu garancije o poštivanju ljudskih prava.

- Želim da EPP bude još bliža ljudima, a da EK bude glas i predstavnik interesa europskih naroda. Dobra politika počinje sa slušanjem. Slušanjem želja, potreba i nada naroda, a to mi kao EPP radimo. Želimo biti stranka naroda i želimo stvoriti Europsku komisiju naroda! - poručio je Weber.

„Andrej je jedan od najjačih igrača!“

Tjedan dana prije izbora nisam mogao zamisliti - dodao je naš „Spitzenkandidat“ - bolje mjesto za početak svoje i EPP-ove završne kampanje nego Zagreb!

- Andrej je jedan od najjačih igrača u EU-u, a Hrvatska je, iako mlada članica, među zemljama koje najviše pridonose europskom razvoju i promiču europske vrijednosti. Želimo pokazati timski duh, zajedništvo EPP-a, ali i sve ono što EU pruža hrvatskim građanima. Zagreb je dobro mjesto za ulazak u završnicu kampanje jer je hrvatska vlada proeuropska, želi ući u Schengen, a i učinkovito povlači sredstva iz EU fondova! Osim toga, Hrvatska je najmlađa država EU-a u kojoj je na vlasti snažna stranka iz obitelji EPP-a, a predsjednik Andrej Plenković moj je blizak prijatelj.

Zahvala Niki Kovaču

Dodao je da postoji još jedan razlog za posjet Zagrebu. Bayern je, naime, u subotu došao do naslova njemačkog prvaka, a Weber je - kao Bavarac i veliki navijač tog kluba - zahvalio Hrvatskoj i treneru Niki Kovaču na postignutom uspjehu.