U Bruxellesu je ovaj tjedan u tijeku manifestacija „Otvoreni dani 2014“ (europski tjedan regija i gradova)  i to u organizaciji Odbora regija te u suradnji s Europskom komisijom i Europskim parlamentom. Uz sudjelovanje Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA i Predstavničkog ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, nije izostao ni veliki obol naših eurozastupnika. Manifestacija je popraćena raznovrsnim programom na kojemu je - uz naše europarlamentarce - sudjelovao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Kameni spavači 

Međunarodna izložba  „Stazama stećaka“ otvorena je u EP-u u suradnji Ureda voditeljice HDZ-ove delegacije Dubravke Šuice i Regionalne razvojne agencije Dubovačko-neretvanske županije - DUNEA. Ovaj međunarodni projekt, koji financira Europska komisija, omogućio je obradu lokaliteta (nekropola) stećaka Novakovog greblja u Čepikućama, Bijači kod Ljubuškog (BiH), te po jednog u Srbiji i Crnoj Gori. Važnost ove izložbe istaknuo je župan Dobroslavić, podastrijevši podatak da su dvije lokacije nominirane za popis UNESCO-vog fonda svjetske baštine.

Izradile vrijedne dubrovačke ruke

Istodobno, na istoj lokaciji, pod nazivom „Voštani brodovi“, otvorena je izložba jedinstvenih u svijetu voštanih maketa dubrovačkih brodova i galija, autora Tončija Jonjića. Na iznimnu važnost Dubrovačke republike za europsku povijest ukazala je Šuica:

- Trgovina, a brod kao njezino glavno uporište, bila je pokretač razvoja srednjovjekovnog Dubrovnika. Stoga je model broda karake i galijuna korišten kao motiv i inspiracija ovog izvornog suvenira. Dubrovnik je upravo po njima bio prepoznat u svijetu, no danas je pomalo zaboravljen.

Konferencija o Jadransko-jonskoj strategiji

Program europskog tjedna regija nastavljen je u EP-u na konferenciji „Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju“, a domaćin je bio eurozastupnik Andrej Plenković, zajedno sa županom Dobroslavićem i eurozastupnicom Šuicom. Dobroslavić (ujedno i član Odbora za regije) otvorio je konferenciju te istaknuo važnost suradnje županije u okviru Jadransko-jonske makroregije koja obuhvaća 70 milijuna stanovnika. Založio se, također, za provedbu zajedničkih projekata te osiguravanje sredstava u posebnoj proračunskoj liniji EU za Strategiju Jadransko-jonske regije.

- Posebna je uloga obalnih županija, gradova i općina u višerazinskom upravljanju Strategijom i u provedbi njena četiri stupa: plavom rastu, povezivanju regije, kvaliteti okoliša i održivom turizmu. Od velike je važnosti bolje prometno povezivanje država sudionica, a posebice izgradnja Jadransko-jonske autoceste koja bi imala izuzetno pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj država sudionica.

Za boljitak Hrvatske

Plenković je naglasio značaj usvajanja Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju na sastanku Europskog vijeća u listopadu, jer će se njome osigurati veća konkurentnost te bolja povezanost, uz očuvanje okoliša i uravnoteženih morskih i obalnih ekosustava. Šuica se pak založila za korištenje sredstava iz Transnacionalnog programa EU - koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti, kao i projektima u područjima kulture, obrazovanja, znanosti i sveučilišne suradnje. A sve to da bi se osnažio jadranski i mediteranski identitet država sudionica.

Na konferenciji su još prisustvovali predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije Colin Wolfe, predsjednik regije Marche (i izvjestitelj Odbora regija za Strategiju) Gian Mario Spacca, predstavnica talijanskog predsjedništva u Vijeću EU  Rossella Rusca te stalni predstavnik RH pri EU Mato Škrabalo. 

http://hdz.hr/vijest/eu/suica-mogherini-kako-cete-pomoci-izgradnji-pelje...

EU subvencije za neretvanske poljoprivrednike

Ispred glavnog ulaza EP-a Šuica i župan Dobroslavić podijelili su tonu i pol neretvanskih mandarina zastupnicima i prolaznicima da bi ukazali na  probleme nastale nakon ruskog embarga na uvoz voća iz EU. Mandarine se, naime, neće moći prodati redovitim putem, stoga će EU subvencionirati tzv. neberbu, a mandarine će se  dijeliti ustanovama socijalne skrbi, školama, vrtićima, prihvatilištima i učeničkim domovima. Šuica:

- Dijeljenjem mandarina htjeli smo ukazati na štetnost ruskog embarga za dolinu Neretve! S obzirom da se u Bruxellesu održavaju „Otvoreni dani“  i da je ovdje puno Europljana, i na taj način smo željeli osvijestiti građane EU koliko je važno da naši proizvođači dobiju mogućnost izvoza - ili da dobiju veće poticaje Europske komisije. Što je u drugom valu i učinjeno, ali, nažalost, to je još uvijek nedovoljno.

Župan Dobroslavić izrazio je nadu da će ova akcija skrenuti pozornost institucijama EU na probleme plasmana neretvanskih mandarina.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ek-hocete-li-pomoci-proizvodacima-ma...

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-ponovno-zatrazila-pomoc-za-neretvans...