Naši eurozastupnici Dubravka Šuica i Andrej Plenković sudjelovali su - u organizaciji Zaklade Robert Schuman i EPP grupe - na dvodnevnoj konferenciji „Mir i sloboda u Europi“ u Dubrovniku.

Europski kriteriji

Nakon prigodnih riječi na počeku same konferencije, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu

Dubravka Šuica sudjelovala je na panelu o političkom i ekonomskom razvoju regije.

- Uloga Hrvatske je biti most prema jugoistočnoj Europi. Naš vanjskopolitički prioritet je napredak Bosne i Hercegovine. Hrvatska jest partner Srbiji na europskom putu, ali Srbija mora ispuniti sve kriterije kao i ostale zemlje.

Ključni izazovi Ukrajine

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a (i predsjednik Delegacije EP-a za odnose s Ukrajinom) Andrej Plenković izlagao je u sklopu panela o političkoj situaciji u Ukrajini.

Istaknuo je kako su pred Ukrajinom dva ključna izazova: prvi - osiguranje uvjeta za mirnu reintegraciju okupiranog teritorija Donbasa i anektiranog Krima; drugi - implementacija Sporazuma o pridruživanju, što se odnosi na poduzimanje ustavne reforme, reforme izbornog sustava, pravosuđa i javne uprave te korjenitu borbu protiv korupcije. Dodao je da će EU nastaviti pružati Ukrajini snažnu makrofinancijsku, institucionalnu i političku potporu.

- Europska unija ne smije dozvoliti da nezadovoljstvo ukrajinskih građana zbog teritorijalne okupacije i dinamike europskog procesa dovede do gubitka volje za europskom budućnosti zemlje. S kolegama u EP-u učinit ću sve da prijedlog Komisije o liberalizaciji viznog režima za ukrajinske građane, koji je proslijeđen Vijeću i EP-u, bude što skorije usvojen.

Ugledni sudionici

Na konferenciji su - uz Šuicu i Plenkovića - sudjelovali zastupnici Michael Gahler i Jan Olbrycht, bivši predsjednik EK Jacques Santer, bivše zastupnice u EP-u Doris Pack i Ria Oomen-Ruijten, te brojni drugi europski političari.