U prošlih je desetak dana HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (o čemu možete više pročitati na našem webu) u čak tri navrata polemizirala s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem. Neumoljivom snagom brojki  raskrinkala je SDP-ove pokušaje da se okiti tuđim perjem - da si u zasluge pripiše EU projekte koje je odavno pripremio HDZ.  Ujedno, najavila je da će najesen zatražiti saborsku interpelaciju na rad Vlade jer kasni s pripremom projekata koji bi se trebali financirati iz europskih fondova.

No Maletić se nije zadržala na polemikama. Obilazi teren, savjetuje, traži i nudi konkretna rješenja… sve u cilju jačanja kapaciteta za povlačenje sredstava iz EU fondova. Danas se tako u Šibeniku sastala sa županom te gradonačelnicima i općinskim načelnicima u Šibensko-kninskoj županiji. Analizirani su projekti čije su pripreme već u tijeku, ali i oni koji su tek u fazi zamisli; predstavljena su konkretna područja na kojima će se uskoro moći povlačiti sredstva; precizno su predočene sve pretpostavke koje je nužno ispuniti kako bi se razvojni projekti uopće mogli kandidirati…

Među ostalim, Maletić je okupljene informirala da se već u rujnu očekuje objava dvaju pozivnih natječaja za financiranje projekata iz EU fonda za regionalni razvoj. Vrijednost prvog iznosi 26,5 milijuna eura i na njega će se moći prijavljivati projekti izgradnje i dogradnje poslovne infrastrukture (poslovno-gospodarske zone, inkubatori, centri za transfer tehnologije, javna turistička infrastruktura…). Drugi natječaj - od 30,3 milijuna eura - namijenjen je financiranju projekata malih i srednjih poduzetnika (kupnja nove opreme i tehnologije, proširenje proizvodnje, povećanje kvalitete, uvođenje mjera zaštite okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i slično).

Sastanak bio je dobra priprema za nacionalnu konferenciju o mogućnostima financiranja iz EU fondova 20. rujna u Zagrebu, a potom i za specijalizirano savjetovanje za Šibensko-kninsku županiju u listopadu. Nakon čega će HDZ-ova eurozastupnica organizirati slične konferencije za svaku od županija u Republici Hrvatskoj.

Umjesto zaključka, ponovimo nedavnu izjavu predsjednika šibensko-kninskoga županijskog HDZ-a Ante Kulušića:

- Budući da je Ivana na izvoru informacije, znat će kako možemo novac povući što brže. Prije su nam trebale godine, a sada će nam trebati samo nekoliko mjeseci.