Na ovotjednom strasburškom zasjedanju EP-a govorilo se o nastavku rada EK na uspostavi Europskog fonda za strateške investicije (EFSI), koji će mobilizirati privatne izvore financiranja rizičnijih investicija te ulaganja u srednje i malo poduzetništvo.

Realizacija Junckerovog plana!

Podsjetimo, u studenom je Juncker predstavio „Investicijski plan za gospodarski rast Europe i stvaranje novih radnih mjesta“ za mobilizaciju financijskih sredstava osnivanjem Europskoga strateškoga investicijskog fonda (ESIF) u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB). Također, namjera je projektima (u suradnji s EIB-om i državama članicama) privući privatne investitore koji će zahvaljujući potpomognutim sredstvima (garancijama, povoljnim zajmovima iz ESIF-a) biti spremniji preuzimati rizik i pokretati nove poslove.

http://hdz.hr/vijest/eu/iz-stabilnosti-i-stednje-eu-krece-u-investicije-...

Tehnička pomoć za investitore!

Države članice poslale su popise s velikim brojem projekata, a naša financijska ekspertica i eurozastupnica Ivana Maletić pojasnila je da u obzir dolaze samo dobro strukturirani projekti s izrađenim svim potrebnim studijama i dozvolama, a koji najkasnije do 2017. godine mogu biti ugovoreni i krenuti s provedbom:

- Kvalitetno pripremljeni projekti ključni su za uspjeh novog Junckerovog Investicijskog programa. Kako bi se poboljšala informiranost ulagača i nositelja projekata, pomoglo povezivanje investitora s projektima, kao i priprema i razvoj projekata, uspostavit će se Europski investicijski savjetodavni centar (HUB) u Europskoj investicijskoj banci kao jedinstvena točka za primanje pitanja vezanih uz tehničku pomoć za investicije.

Više pročitajte na službenoj stranici eurozastupnice Maletić: http://www.ivana-maletic.com/index.php/vijesti/item/646-komisija-uzurban...