Naš zastupnik Davor Ivo Stier u Europskom je parlamentu - u ime Kluba zastupnika EPP-a - otvorio raspravu o odgovoru EU na širenje virusa ebole u Zapadnoj Africi. Istaknuo je da je vremena sve manje te da su odlučni potezi neizmjerno potrebni:

- Vodimo ozbiljnu i odgovornu raspravu, bez senzacionalizma i nepotrebnog zastrašivanja naših građana. No moramo reći da je međunarodna zajednica podcijenila opasnost epidemije virusa ebole. Ona nije samo problem Zapadne Afrike, nego i globalna prijetnja koja zahtijeva odlučnije odgovore.

Globalna prijetnja

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, naime, od prošlog je petka registrirano više od 4.700 osoba zaraženih virusom, od čega je čak 2.400 smrtnih slučajeva. Virus se širi eksponencijalnom brzinom i svaka se 3 do 4 tjedna broj zaraženih udvostručuje. Broj bi se mogao popeti i do 20.000 u iduća tri mjeseca.

Stier - koji je koordinator EPP-a u Odboru za razvoj EP-a i jedan od kreatora parlamentarne rezolucije o eboli - pohvalio je, doduše, Europsku komisiju zato što je izdvojila više od 147 milijuna eura humanitarne pomoći kako bi pomogla zemljama Zapadne Afrike u suzbijanju širenja virusa, no naglasio je da to još nipošto nije dovoljno. Partnerske organizacije na terenu, osim novca, trebaju i organizacijske kapacitete kako bi izolirali i liječili pacijente. Što uključuje ljudske resurse, logističke materijale, tehnološke kapacitete i zdravstvenu opremu.

Hitni ministarski sastanak

Stier je od Europskog vijeća u ime Kluba zastupnika EPP-a stoga zatražio da se sazove hitni ministarski sastanak kako bi se odobrio konkretan plan djelovanja država članica u pružanju humanitarne pomoći:  

- Europska unija mora u ovom pitanju pokazati vodstvo, a to nismo dužni učiniti samo iz solidarnosti prema zemljama Zapadne Afrike, nego i zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti naših građana!