Europska pučka stranka (EPP) na Kongresu u Helsinkiju izabrala je golemom većinom Nijemca Manfreda Webera, odmjerenog konzervativca i člana bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), kao svoga glavnog ili vodećeg kandidata („spitzenkandidat“) na izborima za Europski parlament u svibnju iduće godine. Ako EPP još jednom pobijedi - u što smo uvjereni - Weber bi trebao postati novi predsjednik Europske komisije.

Weber - autentični demokršćanin

Na Kongresu u Helsinkiju bio je i međunarodni tajnik HDZ-a i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, koji je tim povodom gostovao u HTV-ovoj „Temi dana“.

- Za vodećeg kandidata izabrali smo autentičnog demokršćanina koji je istodobno i autentični Europljanin. Weber je naš veliki prijatelj i imao je snažnu podršku HDZ-a. EPP je i ovim kongresom dokazao da je najorganiziranija politička snaga u Europi, koja time nosi najveću odgovornost i ima rješenja za probleme europskih građana. Uostalom, utemeljitelji EPP-a ujedno su stvorili i Europsku uniju - istaknuo je Božinović.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/kongres-epp-snazna-potpora-manfredu-weberu-susreti-s-orbanom-covicem-orpom

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-u-i-dalje-raste-rejting-pobijedit-cemo-i-na-eu-izborima-necemo-podilaziti

Sigurna Europa

Svjesna važnosti trenutka u kojem se nalazi EU, Europska pučka stranka usvojila je na Kongresu dokument „Sigurna Europa“:

- U dokumentu su sublimirane postavke koje HDZ zagovara od početka. EPP želi da se zaustave ilegalne migracije. Nismo protiv slobode kretanja, ali postoji razlika između izbjeglica i ilegalnih migranata. EPP tu ima čvrstu poziciju i naglasak stavlja na zaštitu vanjskih granica EU-a.

http://hr.n1info.com/a346240/Svijet/Svijet/EPP-inzistira-na-zastiti-vanjskih-granica.html

Pučani nude rješenja

Komentirajući Plenkovićev govor u Helsinkiju - u kojem je predsjednik HDZ-a snažno osudio populizam te istaknuo da europučani, za razliku od njih, nude rješenja - Božinović je naglasio da je to bilo jedno od zamjećenijih obraćanja na Kongresu EPP-a:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/epp-treba-jacati-gospodarski-rast-zastititi-granice-od-ilegalnih-migracija-te-pobijediti

- Predsjednik Plenković pogodio je bit onog što izaziva zabrinutost građana EU-a i građana Hrvatske, s ilegalnim migracijama kao ključnim izazovom. Građani žele ekonomsku korist i sigurnost, a jedini pučani to mogu osigurati, kao što se i jedini mogu oduprijeti naletu populizma i ekstremizma.