(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković održao je govor na Kongresu Europske pučke stranke u Helsinkiju, na kojem je naš prijatelj iz bavarskog CSU-a Manfred Weber izabran za glavnog kandidata (spitzenkandidata) EPP-a na nadolazećim izborima za članice i članove Europskog parlamenta.

Govor predsjednika Plenkovića donosimo u cijelosti:

Početak izborne kampanje

Danas je trenutak preokreta za EPP - izborom našeg glavnog kandidata započinjemo kampanju za izbore za Europski parlament. Želio bih zahvaliti Manfredu Webberu i Alexu Stubbu na njihovim današnjim govorima i prezentacijama. Bili su emotivni, uvjerljivi, kompetentni, utemeljeni na europskim vrijednostima te orijentirani na rješenja. Upravo su to one poruke koje najozbiljnije, vodeće stranke u Europi trebaju slati biračima u svojim zemljama.

Europske vrijednosti

Mi smo politička obitelj koja okuplja ljude i pojedince koji dijele iste vrijednosti slobode, mira, demokracije i slobodnog tržišta.

To su vrijednosti na koje svaki pojedinac ima pravo, ali i za koje imamo odgovornost - kada se svako jutro probudimo i borimo za svoju obitelj, za svoju zemlju, u patriotskom smislu, ali i da dijelimo europsku suradnju i integracije. Zato smo vodeća europska politička obitelj koja radi na naslijeđu naših osnivača.

Stranka koja ima rješenja

U tom kontekstu, kada je globalni val populizma potpuno promijenio političku arhitekturu na nacionalnoj razini - mi se na ovim izborima trebamo predstaviti kao stranka koja ima rješenja. U tom smislu, sve rezolucije koje smo pripremili za ovaj Kongres imaju pravi cilj - osobito kada je riječ o sigurnosti, gdje smo jasno rekli da pitanja migracija moraju biti riješena na njihovom izvoru te da je ključni element zaštita naših vanjskih granica i osnaživanje Schengena.

Protiv populista koji nude strah

To je odgovornost koju moramo objasniti građanima. Mi jesmo narodnjačka stranka, koja je najbliža našim građanima i koja ide prema tome da dobije potporu većine Europljana u svim našim zemljama.

Trebamo pokazati da je naša poruka snažnija i ozbiljnija - za razliku od poruka populista koji nude strah i pojednostavljena rješenja, ali ne i stvarnu odgovornost za upravljanje - ni na europskoj, ni na nacionalnoj razini. To je ono što EPP treba pokazati na izborima u svibnju.

Postignuća Europske komisije

U pogledu gospodarskih rezultata, postignuća u zadnjih pet godina Europske komisije koju je vodio Jean-Claude Juncker - a još polovica članova Europske komisije dolazi iz političke obitelji EPP-a - bila su uspješna: Zapošljavanje, rast, otvaranje mogućnosti za male i srednje poduzetnike, pronalazak rješenja za mlade, projiciranje stabilne, sigurne i uvjerljive Europe na globalnoj sceni.

Izvor razuma, stabilnosti i reda

Točno je ono što je zamjenik belgijskog premijera spomenuo u Šangaju na otvaranju China International Import Expo, gdje je sudjelovalo nekoliko članova Europskog vijeća iz EPP-a - a to je da se globalni kontekst neizbježno mijenja.

I naša je uloga da budemo izvor razuma, stabilnosti i reda u multilateralnoj trgovini. Stoga su ključni napori koje rade čelnici institucija u razgovorima sa SAD-om i drugim globalnim akterima. Zahvalan sam Jean-Claudeu Junckeru, Donaldu Tusku te Antoniju Tajaniju na preuzimanju ovih funkcija.

Pridruživanje Schengenu & eurozoni

Dragi prijatelji, dolazim iz najmlađe države članice koja ima dva glavna cilja prema tješnjoj integraciji unutar EU-a: prvi je da postane članica Schengena, a drugi je pridruživanje eurozoni.

U obje ove integracije bilježimo napredak, zasnovan na trokutu politika koje provodimo u fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama i investicijama. U tom kontekstu, očekujem da će sljedeći Višegodišnji financijski okvir EU-a donijeti dodanu vrijednost politikama koje provodimo na nacionalnoj razini.

EU proračun u svrhu demografije

Spomenuo bih dvije stvari, koje smatram  vrlo važnim u sljedećih nekoliko godina. Jedna je da proračun EU-a i europske politike pomognu brojnim zemljama koje se suočavaju s demografskim izazovima. To je ključni element za budućnost naših zemalja i našeg kontinenta.

Stoga konvergencije i uravnotežen regionalni razvoj moraju biti praćeni mjerama koje će nam pomoći na nacionalnoj razini adresirati demografski deficit.

Priključak s 4. industrijskom revolucijom

Drugi element je uhvatiti priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom. Digitalizacija, inovacije, konkurentnost i investicije - to je ono što moramo isporučiti u sljedećih nekoliko godina ako ne želimo da nas preteknu drugi dijelovi svijeta koji se brže prilagođavaju tehnološkom napretku.

Trebamo regulirati tehnološki napredak, što je naš zadatak kao organizaciji zasnovanoj na vladavini prava i zajedničkim pravilima.

HDZ-ova pobjeda za pobjedu EPP-a!

Dragi prijatelji, mogu vam obećati da će, kao i 2014. godine, Hrvatska demokratska zajednica donijeti za Europsku pučku stranku najmanje 40 posto zastupničkih mjesta hrvatskih članova u Europskom parlamentu, koja će ponovno biti najjača parlamentarna grupacija u EP-u.

Želim zahvaliti Michel Barnieru na velikom trudu koji je uložio radeći na jednom od, povijesno govoreći, najnesretnijih pitanja s kojim se EU morala suočiti - a to je neželjena priča o Brexitu. Držim da je odgovornost EPP-a, kao i svih u Europskoj komisiji i Europskom vijeću, da - kada se već dogodio - Brexit okonča na uređen način.

Nova snaga & mobilizacija širom Europe

Dragi prijatelji, učinimo ovaj Kongres u Helsinkiju novim početkom, novom snagom i mobilizacijom EPP-a širom Europe za uvjerljivu pobjedu na europskim izborima!