(VIDEO) Bosna i Hercegovina. Nakon Tomislavgrada i Mostara, kandidati „plave skupine“ naše koalicijske liste Ivan Sablić i Željana Zovko nastavili su jučer svoju BH-turneju.

Prva postaja - Žepče. Grad na rijeci Bosni, ponos borbe za slobodu bosansko-hercegovačkih Hrvata. Događajima ispunjeni dan otpočeo je tribinom na kojoj je prvi govorio Sablić, jedini kandidat hrvatskog iseljeništva na svim eurolistama:

Glas BH-Hrvata u Bruxellesu

- Naši zastupnici u Europskom parlamentu bili su posebno angažirani u zastupanju interesa BH-Hrvata, a plod njihovog rada jest i prekretnička rezolucija o BiH. HDZ se nepokolebljivo, ustrajno zalaže za ravnopravnost hrvatskog naroda i federalni preustroj BiH. Nitko nema pravo hrvatskoj djeci oduzeti europsku budućnost! Na našoj listi je i vaša kandidatkinja - dajte joj svoj glas za Europski parlament te sebi i BiH osigurajte predstavnika u EU!

A upravo je međunarodna tajnica HDZ-a BiH Željana Zovko predstavnica bosansko-

hercegovačkih Hrvata na našoj koalicijskoj listi. Kao u svakome svom govoru, istaknula je da je ravnopravnost Hrvata preduvjet europskog puta BiH:

Unitarizam - uzrok krize

- Centralizam i nadglasavanje najveći su politički problemi s kojima se suočavamo. Za nas Hrvate u BiH Europa je jedini put i jedina budućnost. Nastavljamo borbu za stvarnu ravnopravnost: premda smo konstitutivan narod, imamo manja prava nego mnoge nacionalne manjine u Europi!

Potom su naši kandidati posjetili Katolički školski centar „Don Bosco“, u kojem djeluju Opća gimnazija i Tehničko-obrtnička škola, te Glazbenu školu „Katarina Kosača-Kotromanić“.

Fojnički grbovnik 

Sljedeća postaja - Fojnica. Naši su kandidati prvo pohodili Franjevački samostan Duha Svetoga, podignut još u 14. stoljeću. U muzeju-knjižnici od iznimne povijesne važnosti čuva se i nadaleko poznati Fojnički grbovnik - zbirka srednjovjekovne heraldike hrvatskih plemićkih rodova. Nažalost, samostan je kroz povijest doživljavao teška stradanja, bio i spaljivan, a franjevci protjerivani i ubijani.

Uspješan dan u središnjoj Bosni završen je predizbornim skupom u Kiseljaku, u prepunom Hrvatskom domu. Donosimo glavne naglaske iz govora naših dvoje kandidata:

SABLIĆ: Vratit ćemo ukinuta biračka mjesta!

U cijeloj su BiH samo četiri glasačka mjesta! Sramota! I to i obavezna registracija za glasovanje zasluga su SDP-a. Kada dođemo na vlast, vratit ćemo sve na prethodno stanje. No sada vas pozivam da se registrirate do 14. svibnja i na izborima 11 dana kasnije pokažete što mislite o odnosu SDP-ove vlade prema vama!

ZOVKO: TV kanal na hrvatskom jeziku!

Ulaskom Hrvatske u EU, HDZ je omogućio da se naš glas čuje u Europskom parlamentu. Zajedno s HDZ-om BiH, artikulirao je sve probleme koji muče bosansko-hercegovačke Hrvate: neravnopravnost, nadglasavanje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, federalni preustroj, obrazovanje, televizijski kanal... Zahvaljujući njihovom angažmanu, EU je napokon shvatila da Hrvati nisu problem, nego dio rješenja. Rezolucija o BiH osudila je separatističke i unitarističke tendencije te ustvrdila da se rješenje treba tražiti na principima federalizma. Sarajevu je poslana jasna poruka: Više tako ne može!

Nakon BiH, naši kandidati svoj pobjednički put nastavljaju danas u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.