Nakon Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, kandidatkinje i kandidati Zelene skupine HDZ-a za Europski parlament danas - 3. dana predizborne turneje - obilaze glavni grad Lijepe Naše. Prvo su posjetili istočni dio Zagreba i glavne projekte koji se na tom području realiziraju uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Zelene i plave Sesvete („ProGIreg“) najveći su takav projekt koji stanovnicama i stanovnicima Sesveta donosi novo urbano središte sa svim sadržajima koje centar naselja mora imati: Dom zdravlja, sud, policijska postaja, glazbena škola, poduzetnički inkubator… ali i zelenu oazu za postindustrijsku urbanu regeneraciju s biciklističkim stazama, urbanim vrtovima, akvaponicima, info centrom…

Bolja prometna povezanost & ugodniji život

Nakon obilaska Sesveta, Zelena je skupina, predvođena nositeljem naše pobjedničke liste Karlom Resslerom, posjetila Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, u koji se, s ostalim hrvatskim sveučilištima, do sada uložilo više od 900 milijuna kuna iz EU fondova!

- Drago mi je da smo danas u Zagrebu, to više što je ovo moj grad i što svojim sugrađanima mogu predstaviti sve prednosti članstva Hrvatske u EU-u. Došli smo vlakom u Sesvete kako bismo na simboličkoj razini pokazali da milijarda i 200 milijuna kuna EU sredstava za modernizaciju željeznice i nove vlakove znači bolju povezanost metropole sa svakom svojom četvrti ili manjim gradom koji joj teži, čime se znatno poboljšava svakodnevni život! - istaknuo je Ressler na konferenciji za medije, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog velikih ulaganja u sveučilište na kojem je i sam studirao i radio.

Sinergija lokalne, nacionalne i europske razine

Kampus Borongaj, koji trenutačno broji 4 fakulteta i sjedišta hrvatskih poduzetničkih agencija i inkubatora, u dogledno vrijeme planira se proširiti na 8 fakulteta.

- U ovakve se projekte razvoja znanstveno-istraživačkog rada ne može ići ako se razdvajaju lokalna, nacionalna i europska razina. Proširenje i razvoj kampusa, u koji je uloženo oko 25 milijuna eura, mora pratiti podrška nacionalne razine i angažman naših zastupnika u Europskom parlamentu - kazao je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Izravna korist za građane

Naše kandidatkinje i kandidati, koji su obilazak nastavili u Dubravi i Maksimiru, primjerima su pokazali da se projekti, za kojima lokalna zajednica godinama vapi, angažmanom u Europskoj uniji mogu i realizirati. Primjerice, strateški projekt Remetinečki rotor gotovo se u cijelosti financira iz fondova EU-a i ne bi bio moguć da ovisi samo o lokalnoj samoupravi.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/85-rekonstrukcije-zg-rotora-vrijedne-331-milijun-kuna-financira-se-bespovratnim-eu

Zelene i plave Sesvete, kampus na Borongaju, Klinička bolnica Dubrava, Osnovna škola i dječji vrtić u Granešini… sve je to tek djeličak pozitivne europske priče od koje građani imaju izravnu korist!