Više sluha za hrvatska poplavljena područja ima Europska unija, nego bešćutna SDP-ova vlada! * Europska komisija želi pomoći, no ne može sve dok Milanovićeva administracija ne odradi „domaću zadaću“! * Permanentno ostajemo bez EU sredstava zbog Kukuriku diletanata! * Nova pobjeda HDZ-a na europskim izborima 25. svibnja! * Nema te teme koja se tiče hrvatskih građana, a da je HDZ-ovi zastupnici nisu otvorili u Bruxellesu!

Primorsko-goransku i Karlovačku županiju prvo je u veljači pogodila elementarna nepogoda uzrokovana prirodnom katastrofom, nakon čega je uslijedila, a i dalje traje, elementarna nepogoda uzrokovana ljudskim faktorom - nebrigom Vlade. Kada žitelji poplavljenih područja - kojima je „sućutni“ SDP-ov premijer de facto poručio da se isele! - nisu mogli dobiti pomoć od službenog Zagreba, HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica obratila se za pomoć Europskoj komisiji u Bruxellesu. I dobila pozitivni odgovor!

Vlada na popravnom

- Očekujem da će Vlada ovog puta djelovati promptno, posebice sada kada imamo pisano jamstvo Komisije da će financirati štete stanovnicima područja nastradalih u poplavama. Samo se nadam da se neće ponoviti slučaj kada je zbog nepripremljenosti informacijskog sustava za praćenje EU fondova i zbog diletantizma vladajućih u pitanje došlo čak 150 milijuna eura - naglasila je Šuica komentirajući odgovor Europske komisije na njezin apel iz veljače.

U odgovoru Šuici, koji potpisuje povjerenik EK za regionalnu politiku Johannes Hahn (inače član Austrijske pučke stranke - Österreichische Volkspartei /ÖVP/), doslovce stoji:

- RH mora u skladu s primjenjivim pravilima EU o procjenama rizika prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih djelovanjem čovjeka utvrditi prioritete za navedeno sufinanciranje. Očekuje se da će nadležna hrvatska tijela procjenu rizika dovršiti do kraja 2015. godine, kada bi se sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u tom području i moglo osigurati.

SDP bez strategije i vizije

Povjerenik Hahn odgovorio je i na pitanje zastupnice Šuice o dostupnosti sredstava iz EU proračuna koja bi jedinice lokalne samouprave mogle koristiti za prevenciju s ciljem izgradnje nasipa i sustava za odvodnju. Komisija je naglasila da je neophodno strateško planiranje kako bi se ta sredstva mogla koristiti. No SDP-ova je administracija pala i na tom ispitu. Kao i na svim dosadašnjim.

- U tu je svrhu potrebno imati strategiju, no ako Hrvatska namjerava ulagati prije dovršetka strategije, prioriteti ulaganja, njihovi očekivani rezultati i pokazatelji morali bi u okviru programa biti dobro definirani i opravdani kako bi se mogli smatrati prihvatljivima za financiranje iz sredstava EU-a - zaključuje Hahn.

STUDIO 4: POBJEDA, PELJEŠKI MOST & REŽIMSKE PODVALE

Netom nakon što je dobila odgovor Europske komisije, Dubravka Šuica gostovala je u emisiji Studio 4 (HTV4). Među inim, najavila je pobjedu HDZ-a na euroizborima 25. svibnja:

- Čvrsto sam uvjerena u uspjeh, i to na temelju naših postignuća u Europskom parlamentu. Nema te teme koja se tiče hrvatskih građana, a da je HDZ-ovi zastupnici nisu otvorili u EP-u. Od čistoće zraka u Slavonskom Brodu, preko uzgoja školjaka u malostonskom zaljevu te zaštite pršuta i prošeka, do Pelješkog mosta i jadransko-jonskog koridora, tj. europsko-jonske autoceste. Zahvaljujući nama, te su važne teme nametnute i ovoj nesposobnoj, neinventivnoj vladi. Sjetimo se samo da su nas nazivali “luđacima” kada smo se, jedini, zalagali za Pelješki most! Sada su, eto, “promijenili mišljenje”. Još samo da nauče povlačiti novac iz EU fondova...

Ideološko kukavičje jaje

Šuica, koja se ponovno nalazi na HDZ-ovoj koalicijskoj listi za euroizbore, još jednom se osvrnula na tendenciozne tvrdnje ljevičarskih političara (i režimskih medija) da je glasovala “protiv jednakosti plaća žena i muškaraca”:

- Bilo bi smiješno da bilo koja žena može željeti da ima manju plaću. Zbilja smiješno. U toj toliko spominjanoj rezoluciji, komunistička eurozastupnica Zuber podmetnula je i niz ideološko-svjetonazorskih točki poput spolno-zdravstvenog odgoja, definicije prostitucije, pobačaja… kojima nije mjesto u takvom dokumentu. No tu činjenicu namjerno prešućuju SDP-ovi mediji, kao i ministrica Vesna Pusić. Uostalom, rezoluciju je iz tih razloga i odbacila većina u EP.

Cijeli intervju Dubravke Šuice možete pogledati u nastavku: