Naša eurozastupnica Željana Zovko proteklog je tjedna u glavnom gradu Republike El Salvador, San Salvadoru, sudjelovala na 10. plenarnom zasjedanju Europsko-latinskoameričke parlamentarne skupštine (EuroLat). Razgovaralo se o budućnosti multilateralnog trgovinskog sustava i suradnji Europske unije i Latinske Amerike u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Delegacija EP-a

Delegaciju Europskog parlamenta predvodio je predsjednik Europskog dijela EuroLata, Ramón Jáuregui, dok je latino-američku stranu predvodio dopredsjednik Robert Requião iz Brazila.

Na sjednici su sudjelovali i predsjednik El Salvadora, Salvador Sánchez Cerén te bivši predsjednici Gvatemale, Vinicio Cerezo i Dominikanske Republike, Leonel Fernández Reyna. Zastupnici su razmijenili mišljenja i s ministrom vanjskih poslova El Salvadora Hugom Rogerom Martínezom Bonillom o međunarodnim odnosima te pripremama za sljedeći samit EU-CELAC-a čije je održavanje odgođeno za sljedeću godinu u San Salvadoru.

Usvojene rezolucije

Na sjednici su zastupnici usvojili rezolucije o trgovini malim i lakim oružjem, Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) i Transpacifičkom partnerstvu (TPP), promjenjivosti cijena hrane, budućnosti multilateralizma i neformalnog rada te rada na crno.

Na zasjedanju se raspravljalo i o temama poput reguliranja aktivnosti lobiranja, suradnji na području zrakoplovstva i zračne sigurnosti, nezakonitog ribarenja, borbi protiv socijalne nejednakosti, održivom razvoju, Zajedničkom području istraživanja EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC) te pristupu vodi za piće kao ljudskom pravu.

Sigurnost i borba protiv kriminala

Nova radna skupina o pitanjima sigurnosti, organiziranog i transnacionalnog kriminala i terorizma održala je dvije debate o borbi protiv ovih oblika kriminala i o mogućnostima suradnje između EU i Latinske Amerike na tom području. Tijekom sastanaka s predstavnicima građanskog društva, zastupnici su razgovarali o mogućnostima osiguranja uključenosti građana u monitoring trgovinskih sporazuma i sporazuma o udruživanju.

Na plenarnom zasjedanju okupilo se 150 članova EuroLat-a, 75 zastupnika Europskog parlamenta i 75 zastupnika latinsko-američkih i karipskih parlamenata.