Na inicijativu Davora Ive Stiera, eurozastupnici su izrazili „zahvalnost svima koji su omogućili da Vukovar i Hrvatska danas budu u slobodi, u ujedinjenoj i pomirenoj Europi“. Nakon plenarne sjednice, HDZ-ov zastupnik i njemački kolega Bernd Posselt otvorili su u sjedištu EP-a u Strasbourgu izložbu fotografija razorenog grada-heroja, žrtve dvaju udruženih totalitarizama - komunizma i srpskog fašizma. 

I Europski je parlament, na inicijativu Davora Ive Stiera, jučer odao počast Vukovaru. Prvi put u povijesti! U obraćanju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu HDZ-ov zastupnik pozvao je sve kolegice i kolege da „izraze zahvalnost svima koji su svojom žrtvom omogućili da Vukovar i Hrvatska danas budu u slobodi, u miru, u ujedinjenoj i pomirenoj Europi“:  

Podvale o „građanskom ratu“

- U Vukovaru se Hrvatska branila od srpske agresije, to nije bio nikakav „građanski rat“! To je bila borba za ideal slobode, a protiv ideologije razaranja i dominacije. Na tom je slobodarskom idealu i stvorena hrvatska država i samo se na tom idealu može dalje razvijati. Stoga s ovog mjesta, s dužnim pijetetom, govorimo o Vukovaru kao europskoj poruci mira, ponosni na naše heroje te na slobodarski duh koji taj grad simbolizira.

Nakon Stierova obraćanja, javljaju strazburški izvjestitelji, dvoranom se prolomio aplauz. Aplauz i za posebne goste koji su pratili sjednicu - skupinu hrvatskih građana iz ratom razorenih područja Lijepe naše. Među njima i za četvero srednjoškolaca, dobitnika nagrada za najbolji esej na temu "Vukovar - europska poruka mira".

Na natječaju, koji su zajedno bili raspisali Stier i njemački europarlamentarac Bernd Posselt (CSU - bavarska Kršćansko-socijalna unija), pristigla su čak 164 rada učenika trećih i četvrtih razreda. Prvo mjesto pripalo je Lari Manojlović iz Karlovca: 

Pobjeda dobra nad zlom

- Željela sam poručiti da Vukovar predstavlja poruku ljubavi, poruku da dobro uvijek pobjeđuje zlo te da će zlikovci uvijek biti kažnjeni. Kao u bajci.

Nakon sjednice, Stier i Posselt su u zgradi EP-a otvorili izložbu fotografija razorenog Vukovara. Svečanoj je ceremoniji pribivao i francuski politički lider Joseph Daul, novi predsjednik Europske pučke stranke: 

- Iako smo rođeni poslije rata, itekako znamo što su pretrpjeli naše obitelji i što je rat. Zahvaljujući Europi, danas imamo već 60 godina mira. Hrvatska je sada primjer u regiji koji trebaju slijediti i ostale zemlje iz njezinog okruženja. 

Agresija - uništavanje duha Europe 

Posselt se pak osvrnuo na dvojni totalitaristički karakter srpske agresije:

- Vukovar nije bio vojna utvrda, nije imao veliku stratešku važnost, on je bio simbol europske kulture. Vukovar je bio i jest grad u kojem su stoljećima živjetli različiti narodi, a glavni razlog za njegovo ubijanje bilo je uništavanje duha Europe. JNA i Slobodan Milošević - koji ju je poslao na Vukovar - bili su motivirani dvjema zlim idejama, idejama i komunizma i fašizma. Te ideje bile su udružene u napadu i stoga je Dan sjećanja na žrtve Vukovara važan ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu.

Kako je zaključio Stier, Vukovar i Vukovarce nitko ne treba učiti europske vrijednosti. Oni te vrijednosti žive kroz stoljeća i živjet će ih i u budućnosti. Vukovar je inspiracija Hrvatskoj i Europi, simbol otpora prema zlu, istinskog domoljublja i snage kršćanskog opraštanja.