Čestitamo našoj eurozastupnici i potpredsjednici HDZ-a! Europski parlament u Strasbourgu, većinom glasova na plenarnom zasjedanju, potvrdio je odluku Odbora za proračunsku kontrolu EP-a kojom se - nakon saslušanja Ivane Maletić - podržala njezina nominacija za članicu Europskog revizorskog suda (ERS)!

http://www.hdz.hr/vijest/eu/najjaci-ljudi-za-najvaznije-duznosti-nasa-ivana-maletic-postaje-clanica-revizorskog-suda

Zahvaljujući njezinim profesionalnim referencama te predanom angažmanu i prepoznatljivom radu u EP-u, nisu uspjeli pokušaji socijaldemokrata i zelenih da zaustave - uslijed odbijanja kandidature rumunjskog potpredsjednika Vlade Stefana Viorela (Partidul Social Democrat) - i našu Maletić, kao kandidatkinju Europske pučke stranke (EPP-a), na putu prema tom iznimno važnom tijelu Europske unije.

Tko gubi, taj pokušava manipulirati!

I izvjestitelj EP-a Indrek Tarand (Estonija, Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza) pokušao je u obraćanju prije glasovanja utjecati na zastupnike tvrdeći da u državama članicama EU-a procedura imenovanja kandidat(kinj)a za ERS ne bi smjela biti politička, već temeljena na javnom natječaju. Pritom je svjesno prešutio da sve države članice, s izuzetkom jedino Irske, primjenjuju istu proceduru imenovanja kao u slučaju Ivane Maletić te da ona nikad nije bila  prepreka za ulazak u ERS.

Tarandi, na sreću, nije „prošla“ ta manipulacija koju je izveo u cilju vlastite izborne kampanje, ali i političkih interesa - da bude zaustavljena i kandidatkinja EPP-a kada već rumunjski kandidat iz redova socijaldemokrata (koji za razliku od Maletić nije „prošao“ na saslušanju Odbora za proračunsku kontrolu) nema podršku za ulazak u ERS. 

ZA proračun EU-a na dobrobit svih europskih građana!

Zahvalivši kolegicama i kolegama u EP-u na podršci, zastupnica Maletić naglasila je da je njezinih 6 godina rada u Strasbourgu i Bruxellesu vrijedno iskustvo za budući posao na kojem će - u suradnji s članicama i članovima Europskog parlamenta - tražiti najbolja rješenja za pametna ulaganja i korištenje sredstava iz EU proračuna, a kojima će se postizati najveća vrijednost za europske građane, vidljiva u njihovom svakodnevnom životu:

- Hvala vam na dosadašnjoj suradnji u Europskom parlamentu, spremnosti na raspravu i razmjenu znanja, ideja i informacija! Hvala vam na podršci koju ste mi iskazali prilikom glasovanja o kandidaturi za članicu ERS-a. Bez vaše podrške nikada ne bih prihvatila ići u partnersku instituciju iz koje ću nastaviti raditi na ispunjavanju zajedničkog cilja - optimalnog korištenja proračuna EU-a u sinergiji s nacionalnim proračunima država članica na dobrobit svih europskih građana!

Promašene teze socijaldemokrata & zelenih

 Naša zastupnica Maletić komentirala je i tvrdnje o njezinoj kandidaturi i onoj rumunjskog potpredsjednika Vlade koje je izvjestitelj Taranda izrekao na plenarnoj sjednici prije samog glasovanja:

- Apostrofiranje novijih država članice srednje i istočne Europe pri tvrdnjama o tobože netransparentnoj proceduri imenovanja kandidata za članove ERS-a potpuno je neprimjereno jer su na isti način predloženi kandidati i iz starijih država članica iz zapadne Europe. Znam da socijaldemokratima nije lako prihvatiti odluku većine eurozastupnika da ne podržavaju njihovog kandidata iz Rumunjske, ali zbog toga tražiti zaustavljanje moje kandidature i u nedostatku argumenata pozivati se na „loše procedure“ koje se na razini EU-a primjenjuju prilikom nominiranja kandidata sasvim je promašeno, što je krajnji rezultat glasovanja i pokazao!