Na poziv maronitskog patrijarha Antiohije, Bechara Boutrosa Rahija, naša eurozastupnica Željana Zovko boravila je u službenoj misiji Libanonu - i to od 22. do 26. ožujka 2017. U Libanonu je bila u sklopu izaslanstva Međureligijskog i Međukulturalnog dijaloga zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

U izaslanstvu, koje je predvodio zastupnik György Hölvényi (Mađarska), bili su zastupnik Lorenzo Cesa (Italija), zastupnik Lars Adaktusson (Švedska) i zastupnica Teresa Jimenes Becerril Barrio (Španjolska).

Eurozastupnici su tijekom posjete Libanonu održali sastanke s Michelom Aounom, predsjednikom Republike Libanon, Nabihom Berrijem, predsjednikom Parlamenta, Pierreom Bou Assije, ministrom za socijalna pitanja te su sudjelovali na audijenciji kod Mar Bechara Boutrosa kardinala al-Rahi, maronitskog patrijarha Antiohije.

Posjet izbjegličkom kampu

Tijekom susreta s predstavnicima različitih religijskih, institucionalnih i političkih vlasti i civilnog društva, izaslanstvo EPP-a raspravljalo je o aktualnoj političkoj i religijskoj situaciji, izbjegličkoj krizi i krizi u susjedstvu. Progon kršćana, prijetnje koju predstavljaju teroristi, rat u Siriji i strah od novih kriza na Bliskom istoku i u Libanonu bile su glavne teme održanih sastanaka.

Izaslanstvo je posjetilo i sirijski izbjeglički kamp. U Libanonu živi 4 i pol milijuna stanovnika i više od dva milijuna su izbjeglice, od koji je 1,6 milijuna sirijskih izbjeglica koji su morali pobjeći zbog rata u njihovoj domovini. U odnosu na broj stanovnika, Libanon je primio u posljednjem migrantskom valu najviše izbjeglica iz Sirije i trenutačno je zemlja s najvećim brojem izbjeglica po glavi stanovnika što stvara potencijalnu socijalnu prijetnju te izazove za mir i sigurnost u samoj zemlji.

Veća uloga međunarodne zajednice

- S ovolikim brojem izbjeglica, u zemlji simbolu međureligijskog dogovora, urgentna je veća pozornost međunarodne zajednice za rješenje pitanja izbjeglica - kako se ne bi poremetili teško stečeni i očuvani mir-  izjavila je eurozastupnica Zovko.

Kroz Međureligijski i Međukulturalni dijalog, EPP nastavlja suradnju s predstavnicima različitih religija u regiji, potičući međusobno razumijevanje, toleranciju i suradnju.