Generali Ante Gotovina i Damir Krstičević, predsjednik Zbora gardijskih brigada satnik Ante Deur i bivši specijalac Josip Klemm izrazili su u jučerašnjem Večernjem listu potporu kandidaturi komodora Ivice Tolića na izborima za Europski parlament. Intervju s Tolićem prenosimo u cijelosti, s uvodom novinarke Renate Rašović

Na listi „domoljubne koalicije“ za izbore za Europski parlament, uz četvoricu hadezeovaca te dvije predstavnice HSS-a i HSP-a, kao sedmi na listi nalazi se i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, komodor Ivica Tolić. Pa, ipak, negdašnji dragovoljac Domovinskog rata, zapovjednik 3. imotske bojne Četvrte gardijske brigade, potom i načelnik Stožera Hrvatske ratne mornarice te zapovjednik flote, odlukom svih udruga na državnoj razini, predstavnik je braniteljske populacije - iznad svih stranaka. Završio je najviše vojne škole u okviru Oružanih snaga RH; Zapovjedno-stožernu te Ratnu školu, a uspješno je završio i NATO-ovu obrambenu školu u Rimu. Po zanimanju je diplomirani inženjer pomorskog prometa, magistar je ekonomije te govori engleski jezik. Zbog zasluga u Domovinskom ratu odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Što vas je motiviralo da se politički angažirate?

Na žalost, nas branitelje neće cijeniti po tome koliko su velika naša djela u ratu, niti po našim poginulima i invalidima, nego po tome koliko smo jaki i koliko smo organizirani. I dobro da smo to shvatili i krenuli putem ujedinjenja. Nije dovoljno da se pojavljujemo kao ukras, kao privjesci, već moramo biti na mjestima gdje se donose odluke o Hrvatskoj. Stoga sam odlučio prihvatiti tu iznimnu čast koju su mi ukazali branitelji, ali i izazov da ih predstavljam u Europi.

Zašto je važno da hrvatski branitelji imaju svog predstavnika u Europi?

Vrednote Domovinskog rata kao temelj moderne Hrvatske moraju biti prezentirane u Europi, za što ću se osobno zalagati. Ne može se dogoditi da hrvatski branitelji u Europarlamentu budu neprepoznatljiva kategorija.

Upravo danas kada svjedočimo kako na europskom tlu neke države olako ostaju bez dijelova svojeg teritorija, tek sad objektivno možemo vidjeti koliki je značaj branitelja koji su bili spremni dati živote da Hrvatska ne doživi istu sudbinu. To što se događa u Ukrajini, govori u prilog tome da će Europarlament trebati iskustvo ljudi koji su prošli rat.

Kako ocjenjujete odnos političkih elita prema braniteljima?

Dok smo mi bili budni i aktivni u ratu, dok smo stvarali ovu zemlju, neki su spavali. Na žalost, poslije toga mi smo zaspali, a oni su sada budni i žele vladati ne samo Hrvatskom nego i našim sudbinama. Od svega što smo trebali imati ostavili su nam samo trgove da dođemo na njih i ondje iskazujemo svoje nezadovoljstvo. To je krivo. Nijedna vlast ne smije hrvatske branitelje svrstavati na stranu poraženih jer smo mi pobjednici u ratu.

Je li došlo vrijeme da oni koji su stvarali Hrvatsku budu snažnije uključeni u politički život?

Ponekad mi se činilo da Hrvatska ide u suprotnom smjeru i tada sam shvatio da ovo društvo ponovno treba branitelje, da oni mogu, bez obzira na umirovljenje i zdravstveno stanje, dati još od sebe za Hrvatsku. Branitelji imaju u sebi značajan potencijal: oni su dobri planeri, organizatori, disciplinirani su, a u teškim ratnim uvjetima svladali su "menadžment". U SAD-u i Izraelu veteranima se, u pravilu, pruža druga karijera u javnim tvrtkama, državnoj administraciji, diplomaciji. I zato ću se zalagati za dugoročnu strategiju razvitka s jasno određenim ciljevima u svim područjima, kao i za strategiju nacionalne sigurnosti. A jedini prijepor političkih opcija trebao bi biti u kompeticiji tko će ponuditi bolji program u realizaciji strateških ciljeva, a ne ovo što sada imamo u besplodnom ideološkom prepucavanju.

http://www.vecernji.hr/izbori-euparlament/eu-ce-zbog-ukrajine-trebati-iskustvo-ratnika-938567