CDU i HDZ – dvije partnerske, prijateljske stranke iz najjače političke grupacije u Europskoj uniji; iz Europske pučke stranke (EPP) koja okuplja narodnjačke i demokršćanske stranke, intenzivirale su suradnju. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić imao je niz susreta s dužnosnicima CDU-a prilikom boravka delegacije HDZ-a predvođene predsjednikom Tomislavom Karamarkom u Frankfurtu.

Dvije sestrinske stranke

Plodonosni dan za suradnju dviju sestrinskih stranaka započet je Saborom CDU-a u Frankfurtu, kojem su kao počasni gosti,uz glavnog tajnika Brkića, nazočili i Ante Babić, saborski zastupnik i predsjednik stranačkog odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama te Margareta Mađerić, tajnica za isljeništvo i zastupnica u Skupštini grada Zagreba.

Predstavnici HDZ-a na Saboru CDU-a posebno su pozdravljeni, a na njemačkom jeziku nazočnima se u ime HDZ-a obratio Ante Babić. Uoči i nakon Sabora, glavni tajnik Brkić razgovarao je s nizom utjecajnih CDU-ovih političara: ministrom Hessena za znanost i kulturu Borisom Rheinom, bivšom gradonačelnicom Frankfurta Petrom Roth, zastupnikom CDU-a u parlamentu Savezne zemlje Hessen dr. Ralfom Norbertom Barteltom i drugima. Hrvatska delegacija je posebno primljena i pozdravljena i od strane Uwe Beckera, starog/novog predsjednika CDU-a Frankfurta koji je na ovom Saboru osvojio povjerenje preko 94% nazočnih delegata. Dodajmo da je delegat Sabora bio i Franjo Akmadža, tajnik Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke.

Loš glas o SDP-ovoj vladi daleko se čuje

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić istog je dana u Bad Homburgu održao sastanak s glavnim tajnikom CDU-Hessena Manfredom Pentzom. Brkić je Pentza upoznao s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na medije. U kontekstu nastavka vrlo uspješne suradnje dviju stranaka, razgovaralo se o skorašnjem dolasku CDU-ovih gospodarskih stručnjaka u Zagreb i razradi HDZ-ova programa za izlazak Hrvatske iz krize.

Pentza je zanimalo i teško gospodarsko stanje za koje hrvatska vlada nema nikakva rješenja, kao i loš tretman prema hrvatskim iseljenicima. Brkić mu je stoga najavio nove izborne pobjede, prvo na izborima za Europski parlament, a zatim na predsjedničkim i parlamentarnim izborima nakon kojih će se opet voditi briga o svim Hrvatima izvan RH. 

Zavidno znanje hrvatskog

U nastavku razgovora, dvojica glavnih tajnika dotakla su se i organizacijskih pitanja ustroja i djelovanja stranke. Iako dolazi iz velike stranke kao što je CDU, Pentz je bio impresioniran brojkom više od 210 tisuća članova koje HDZ ima. Razgovaralo se i o oblicima međusobne suradnje unutar koje je dogovoren posjet delegacije CDU-a Hessena Hrvatskoj i HDZ-u ovoga ljeta.  

Glavni tajnik Manfred Pentz posebno je naglasio angažiranost i integriranost Hrvata u Hessenu i Njemačkoj. Pentz je prenio pozdrave ministra-predsjednika Hessena Volkera Bouffiera i njegov poziv Tomislavu Karamarku da dođe u službeni posjet Saveznoj zemlji Hessen. Osim na političkoj potpori koju je iskazao HDZ-u i domaćinskoj srdačnosti, Pentz je našu delegaciju ugodno iznenadio zavidnim znanjem hrvatskog jezika, što dijelom duguje povijesti svoje obitelji koja je vezana za Hrvatsku.