(VIDEO) Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Kandidati „zelene skupine“ pobjedničke koalicijske liste Andrej Plenković, Ivana Maletić i Ivan Tepeš (HSP AS) započeli su još jedan predizborni dan druženjem s građanima i razgovorom o njihovim životnim problemima: na tržnici Dolac, Trgu bana Josipa Jelačića, Cvjetnom trgu, u Kozari Boku... Svima je dosta bahatog Milanovića i SDP-a, rastočenog aferama i frakcijskim sukobima. 

Ugled na rasprodaji

Potom - izjave za medije. Nositelj liste Plenković naglasio je da bi se provedbom europske strategije „Pametni gradovi“ otvorio prostor da Zagreb, kao jedan od 28 glavnih gradova, bude kvalitetnije organiziran. No nesposobni Kukuriku nije se snašao u vođenju Hrvatske u EU: 

- U pogledu poštivanja pravnih stečevina EU, Vlada je demonstrirala da se nije identificirala s postignućima pregovora, a nije niti prepoznala smisao europskog uhidbenog naloga. Sramotni lex Perković uništio je ovoj vladi kredibilitet među inozemnim partnerima.

Sljedeća postaja - Dugo Selo (Zagrebačka županija). Nakon druženja s građanima i članovima gradskog odbora HDZ-a, naši su kandidati gostovali na Radio Martinu i predstavili predizborni program. 

Grčić u zemlji bajki 

U Ivanić Gradu su ih pak dočekali predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković te predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac. Posjetili su Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju "Naftalan" te gostovali na Obiteljskom radiju Ivanić, a potom na Pučkome otvorenom učilištu održali tribinu. Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić osvrnula na neprestane samohvale Branka Grčića, „dežurnog širitelja optimizma“, o tobožnjem iskorištavanju EU sredstava:

- Nevjerojatno je s kolikom drskošću g. potpredsjednik zavarava javnost. Brojke su sasvim drukčije nego što ih on predstavlja. Samo iz IPA-e - dakle, pretpristupnog programa - čak 236 milijuna eura čeka na ugovaranje, leže neiskorišteni, a do sada su već trebali biti isplaćeni. Drugim brojkama - iz programa za 2011. ugovoreno je samo 18 posto sredstava! A od sredstava EU fondova Vlada je još jako daleko, jedini novac koji je stigao su predujmovi. Ova je vlada od EU novca stvorila jetija - svi o njemu pričaju, a nitko ga nije vidio!

Kvaliteta se ne može lažirati

Na kraju dana - povratak u Zagreb. U Kulturnom centru Dubrava kandidati su s novinarima Tihomirom Dujmovićem i Anitom Malenicom sudjelovali na tribini „Hrvatska, sloboda i EU“. Plenković je naglasio da je sastavom naše liste vodstvo HDZ-a poslalo važnu poruku, a to je da postoji visok stupanj povjerenja u ljude koji su prošle godine pobijedili na euroizborima i koji su angažmanom u Europskom parlamentu pokazali da građani nisu pogriješili.

- Nastavit ćemo se zalagati za gospodarski rast i razvoj Domovine te promicati sve nacionalne interese! - zaključili su dosadašnji i budući europarlamentarci.

Nakon Zagreba i Zagrebačke županije, pobjednička turneja danas se nastavila u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj.