(VIDEO) Splitsko-dalmatinska županija. Kandidati „zelene skupine“ naše koalicijske liste Andrej Plenković, Ivana Maletić, Željana Zovko (HDZ BiH) i Milivoj Špika (BUZ) novi predizborni dan jučer su započeli na otoku Braču. U svojstvu domaćina dočekali su ih čelnik splitsko - dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader i čelnici gradova, općina i HDZ-ovih ogranaka iz cijele županije.

Razvoj otoka – briselska tema

Prva postaja - Supetar. U razgovoru s građanima podijelili su svakodnevne egzistencijalne probleme koji tište otočane. 

Potom su posjetili tvrtku Sardina u Postiri, jednu od najmodernijih europskih tvornica ribe i ribljih proizvoda. Nositelj naše koalicijske liste Andrej Plenković pohvalio je ovaj uspješni poduzetnički pothvat:

- Drago nam je da postoje poduzetnici koji razvijaju ovako respektabilnu tvrtku i zapošljavaju više od 300 ljudi na otoku Braču. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu nastavit će voditi računa o jadranskoj i mediteranskoj dimenziji Hrvatske te će se zalagati za provođenje projekata u okviru EU strategije za jadransko-jonsku regiju.

U Nerežišću je održan skup na kojem se, među inim, govorilo o projektu Pustinja Blaca. Očuvanje naše širom svijeta poznate kulturne baština bila jedna od najvažnijih tema.

Grčićevi misteriozni EU fondovi...

Trogir. U svojstvu domaćina naše kandidate dočekao je gradonačelnik  Ante Stipčić. Naša koalicijska lista predstavljena je u Gradskoj vijećnici u pravoj pobjedničkoj atmosferi. Stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić ukazala je na diletantske poteze ove vlade u povlačenju europskih sredstava:

- Ostalo je neugovorenih 236,6 milijuna eura iz pretpristupnog razdoblja, pa tako stoji i prvih 450 milijuna eura iz 2013. te nova milijarda iz 2014. Da je Vlada znala na vrijeme pripremiti projekte i iskorištavati novac, investicije u Hrvatskoj bile bi od oko deset milijardi kuna, a gospodarski rast dva posto!

Pojasnila je da je novac koji je Europska komisija uplatila Hrvatskoj, predujam ugovoren još 2011. koji je trebao biti isplaćen u rujnu prošle godine. Srećom, Vlada za dio predujmova poput isplata poljoprivrednicima po hektaru obradive površine ili za Schengen, nije trebala ništa napraviti jer da jest, pitanje bi li ikad stigao. 

Sljedeća postaja - Solin. Domaćinski doček priredio je gradonačelnik Blaženko Boban, kojemu je ovo treći uzastopni mandat (trijumfirao je na prošlim izborima sa 70 posto dobivenih glasova!). A dvorana Zvonimirova doma bila je pretijesna za sve koji su došli poslušati HDZ-ove kandidate.

Željana Zovko je u svom govoru naglasila važnost izbora za Europski parlament za Hrvate u Bosni i Hercegovini:

- Rad eurozastupnika uvelike može utjecati na položaj hrvatskog naroda u BIH. Skorašnji euroizbori odlučujući su za budućnost europske BiH.

... i Milanovićeva „velika ulaganja“

Sadržajan dan završen je na velikom predizbornom skupu u Imotskom pred više od 300 nazočnih. Pravi domaćinski doček priredio je gradonačelnik Ante Đuzel. Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata:

MALETIĆ: Zadovoljni poduzetnici - najbolja pozivnica investitorima!

Poduzetnici ne mogu planirati niti ulazne vrijednosti i zbog toga ne mogu dugoročno planirati razvoj svojih projekata. A najbolja pozivnica stranim investitorima su upravo poduzetnici! Kad Vlada najavljuje velike strane investitore i odlazi u inozemstvo pronaći ih, obećavajući da će oni potaknuti rast, to je laž! Gospodarstvo dižu naši mali i srednji poduzetnici!

PLENKOVIĆ: Prekretnička pobjeda!

Na europskim izborima treba glasati korisno. HDZ-ovi zastupnici bit će dio najutjecajnijeg kluba Europske pučke stranke u EP-u. Naša koalicijska lista očekuje prekretničku pobjedu, a u Imotskom uvjerljivi rezultat na razini prošlogodišnjih 65 posto glasova!

ZOVKO: Kroz EU do ravnopravnosti Hrvata!

U zadnjih 20 godina mi smo puno dali - naše mlade ljude, sve za Hrvatsku i ponovno bismo učinili isto! Cilj nam je bio da Hrvatska uđe u EU i NATO. Danas je jedini način za borbu za Hrvate u Bosni i Hercegovini onaj kroz institucije EU. Vi dišete za nas, mi dišemo za vas. Ono što vi odlučite 25. svibnja, to će odrediti našu sudbinu.

Nakon Splitsko-dalmatinske županije, pobjedničku kampanju naši kandidati nastavljaju danas u Dubrovačko-neretvanskoj.