Povjerenik za regionalnu politiku Europske komisije Johannes Hahn odgovorio je sinoć na otvoreno pismo koje su mu pod naslovom „Apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava i prirodne katastrofe velikih razmjera“ 19. svibnja bili uputili zastupnici HDZ-ove koalicije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivo Davor Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić i Ruža Tomašić (HSP AS) te kandidati zajedničke koalicijske liste Marijana Petir (HSS), Ivica Tolić, Ivan Tepeš (HSP AS), Željana Zovko (HDZ BiH), Ivan Sablić i Milivoj Špika (BUZ).

http://hdz.hr/vijest/eu/apel-bruxellesu-za-financijsku-pomoc-hrvatskoj

Pismo donosimo u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo,

zahvaljujem vam na dopisu od 19. svibnja 2014. u kojem tražite podršku Komisije pri mobiliziranju sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, kojim se izražava suradnja i solidarnost među državama članicama radi pomoći građanima europskih regija koji se nakon nepogoda zateknu u teškoj situaciji.

Želio bih vas ovom prilikom uvjeriti da je Europska komisija upoznata sa situacijom u Hrvatskoj i susjednim zemljama i da je pomno prati. Svim sam srcem uz ljude Hrvatske koji su teško pogođeni nedavnim poplavama.

Mobiliziranje sredstava Fonda solidarnosti ovisi o zahtjevu nacionalnih nadležnih tijela, a treba se dostaviti Komisiji u roku od dvanaest tjedana od dana kada se dogodila nepogoda. Komisija ne može aktivirati sredstva na vlastitu inicijativu. U svakom slučaju, stručnjaci u Komisiji spremni su pružiti svu potrebnu pomoć i savjetovanje. Prvi kontakti na tehničkoj razini već su uspostavljeni.

Svi zahtjevi trebaju se temeljiti na procjenama nastale štete i njezinim posljedicama na životne uvjete i gospodarstvo. U skladu s pragom koji se primjenjuje za Hrvatsku u 2014. godini, sredstva Fonda solidarnosti mobiliziraju se ako je izravna šteta veća od 254 milijuna eura. Ispod tog praga sredstva Fonda mogu se mobilizirati samo u iznimnim situacijama ako su ispunjeni određeni uvjeti, npr. kada šteta premašuje 1,5% BDP-a određene regije.

Na kraju, kada i ako se zahtjev podnese, jamčim da će ga Komisija ocijeniti u najkraćem roku te će, ako se utvrdi da su uvjeti ispunjeni, predložiti iznos pomoći na odobrenje Europskom parlamentu i Vijeću.

Hahnov odgovor u izvornom obliku donosimo u privitku.

PrivitakVeličina
jh_to_croatian_meps.pdf.pdf41.32 KB