Naša će stranka osvajanjem najmanje pet mandata dati snažan doprinos klubu pučana u Europskom parlamentu. A i hrvatski zakon dopušta predizborne koalicije. Uostalom, i SDP (koji pripada socijalističkoj grupaciji u EP-u) te HNS i IDS (liberali) skupa idu na izbore - napominje HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković. 

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul, narodnjačko-demokršćanske grupacije kojoj pripada i naša stranka, nedavno je ustvrdio da pravašici Ruži Tomašić „nije mjesto na HDZ-ovoj listi za euroizbore“. HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković podijelio je s javnosti pet stajališta koja bi u Bruxellesu, ističe, trebali uzeti u obzir. 

Nova pobjeda

Prvo, respektiramo mišljenje predsjednika EPP-a. 

Drugo, HDZ-ova koalicijska lista ponovno će, kao i lani, pobijediti na europskim izborima (25. svibnja) te će naša stranka osvajanjem najmanje pet mandata dati snažan doprinos klubu pučana u EP-u. I g. Daul i cijeli EPP bit će zadovoljni našim rezultatom.

Treće, hrvatski zakon dopušta takve predizborne koalicije. Uostalom, i SDP (koji pripada socijalističkoj grupaciji u EP-u /S&D/) te HNS i IDS (koji pripadaju grupi ALDE - liberali) skupa idu na izbore. 

Koalicija i za ostale izbore

Četvrto, naše konzultacije s partnerima slične programske orijentacije vode se s ciljem stvaranja koalicije desnog centra ne samo za europske, nego i za ostale izbore. 

I peto, klub zastupnika europskih konzervativaca i reformatora (ECR), u koji je otišla Ruža Tomašić, od 1992. do 2009. bio je integralni dio kluba europskih pučana. Oni sebe nipošto ne smatraju  euroskepticima, i kao takvi su podržali izbor Joséa Manuela Barrosa za predsjednika Europske komisije (vlade EU - op. ur.). 

To je pet stvari koje treba imati na umu, a vodstvo HDZ-a donijet će odluku - zaključio je Plenković.