Prvih šest mjeseci novog saziva EP-a završilo je ovotjednim plenarnim zasjedanjem u Strasbourgu. Voditeljica HDZ-ove delegacije eurozastupnika Dubravka Šuica je istaknula da je puno tema zaokupljalo rad naših europarlamentaraca, koji su i u novom mandatu jedni od najaktivnijih zastupnika EP-a:

- HDZ-ovi eurozastupnici su u ovom polugodišnjem razdoblju djelovanja u EP-u pokazali iznimnu aktivnost i angažman na svim područjima od poljoprivrede, regionalnog razvoja, zaštite okoliša, ljudskih prava, međunarodne trgovine do vanjske politike i svih pitanja koja se tiču RH. 

Rast RH s Junckerovim planom!

Šuica je potom istaknula da su ovotjednim zasjedanjem dominirale dvije teme: plan rada EK za 2015. te priprema za sjednicu Europskog vijeća. Zasjedanje je obilježilo i usvajanje proračuna EU, koji uključuje i financijsku kompenzaciju za područja pogođena vremenskim nepogodama i poplavama u RH iz Fonda solidarnosti. 

- Europska pučka stranka (EPP) snažno podupire investicijski plan EK u iznosu od 315 milijardi eura, jer će on pokrenuti rast, nova radna mjesta, pomoći prilagoditi europsku ekonomiju izazovima ovog stoljeća i investicijski povećati konkurentnost. No, ovaj plan će biti učinkovit samo pod uvjetom ako se simultano provode dubinske strukturne reforme u državama članicama. 

RH odlučuje o GMO proizvodima!

Nakon dugogodišnjih rasprava ovaj tjedan je EP usvojio i Direktivu koja omogućava državama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj GMO proizvoda na svom području. A tekst koji je usuglašen između EK, Vijeća i EP podržala je i eurozastupnica Šuica:

- Sad više ne postoji rizik da države koje uvedu zabranu uzgoja GMO hrane budu izložene sudskim procesima. Vrlo je važno da svaka država članica - po načelu supsidijarnosti - sama odlučuje o uzgoju GMO hrane osluškujući želje i potrebe svojih građana. Sve tvrtke koje pokušavaju prodati GMO proizvode će morati imati dopuštenje od EK, pa s ovom novom mjerom države mogu zabraniti GMO proizvode čak i ako ih je EU odobrila.