Hrvati u BiH ponovno su se osvjedočili da se HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu bore za njihove interese istom predanošću kao što se bore za Republiku Hrvatsku. Konzekventno, bez zadrške, vodeći se „aksiomom“ predsjednika Karamarka - da o ravnopravnosti Hrvata ovisi europski put BiH.  Nakon BH turneje, Šuica, Plenković, Maletić i Bušić održali su zapaženu tribinu i u Osijeku 

Borba za naše sunarodnjake u BiH, kako su i obećali u predizbornoj kampanji, jest i ostat će jedan od prioriteta u radu petero HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu. Među ostalim, kao što se sjećate, prije desetak dan uputili su Europskoj komisiji zajedničku Izjavu o pravima Hrvata u BiH u kojoj traže da se promjenom ustava i izbornog modela onemogući Bošnjacima da nadglasavaju Hrvate i nameću im kandidata po svojoj mjeri za člana Predsjedništva te države. 

SDP-ova prigodničarska briga

Iako se kunu u interese bosansko-hercegovačkih Hrvata, Izjavu nadstranačke i nadideološke naravi nisu htjeli potpisati europarlamentarci SDP-a i Hrvatskih laburista. Ni do danas se nisu udostojali obrazložiti svoj začudni postupak. Čini se da je SDP-ova briga za naše sunarodnjake tek deklarativna, prigodničarska...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/poziv-sestero-zastupnika-europskoj-komisiji-...

Zastupnička pitanja, govori na plenarnim sjednicama, izvještaji u parlamentarnim odborima, akcije i inicijative… tako reći nema dana a da se naši Briselci i Strazburžani ne zauzimaju za temeljni cilj - zbiljsku, a ne samo „papirnatu“ ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Uostalom, naši europarlamentarci imaju petero zajedničkih regionalnih asistenata, od kojih je jedan (Mario Mikulić) isključivo zadužen za - BiH.

Karamarko: Volimo BiH kao što volimo Hrvatsku!

No osim proaktivnog djelovanja u centrima odlučivanja, u sferama tzv. visoke politike, HDZ-ovi eurozastupnici ne zanemaruju ni teren. Ne zanemaruju - narod. Kada god uzmognu, pohode Hrvate u BiH, poput predsjednika Tomislava Karamarka koji je u zadnjih mjeseca i pol dana - između saborskih sjednica, sastanka s Angelom Merkel i stranačke klauzure - prispio i u Sarajevo, i u Međugorje, i u Tuzlu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-hdz-u-tuzli-volimo-bih-i...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-medugorju-o-polozaju-hrv...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-sarajevu-buducnost-bih-v...

Tako su svi HDZ-ovi eurozastupnici  - osim Ive Davora Stiera, koji je bio na sprovodu predsjednika Europske pučke stranke Wilfrieda Martensa - u petak i subotu (18. i 19. listopada) prošli BiH od juga do sjevera, od Hercegovine preko središnje Bosne do Posavine, održavši u Mostaru, Kiseljaku i Orašju tribine pod naslovom ''EU - potencijali i mogućnosti''. Interes: odličan. Reakcije: još bolje!

Mostarka na listi HDZ-a

Na tribinama je nastupala i organizatorica turneje Željana Zovko, rođena Mostarka i međunarodna tajnica sestrinskoga HDZ-a BiH, koja je i sama bila kandidatkinja na pobjedničkoj listi HDZ-a na euroizborima. 

- Glavni cilj ove mini turneje i jest da se Hrvati u BiH ponovno osvjedoče da su HDZ-ovi zastupnici (i) njihovi predstavnici u Europskom parlamentu - kazala je Zovko za naš web. 

Apstrahirajući odgovore na mnogobrojna pitanja okupljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata (i ne samo njih), kada su se zastupnici međusobno dopunjavali o raznoraznim temama, svaki je od njih u uvodnim izlaganjima pokrivao „svoj resor“ - svaki se, po dogovoru, ograničavao na konkretni problem ili dva. I svaki se, na kraju, navraćao na krucijalni prijepor - neravnopravnost Hrvata u BiH.

Šuica: TV na hrvatskom & Pelješki most

Dubravka Šuica, nositeljica HDZ-ove euroliste i voditeljica stranačke delegacije u EP-u, ponajviše je govorila o nužnosti osnutka TV kanala na hrvatskom jeziku u BiH - što je izrijekom i zatražila u svojemu prošlotjednom (zastupničkom) pitanju Europskoj komisiji. 

- Čak i manjine u europskim zemljama imaju radijsko-televizijske kanale na svom jeziku, ali ga Hrvati u BiH nemaju premda su konstitutivni narod!? - ne bez gorčine upozoravala je na taj paradoks.

Također, prozivala je premijera Zorana Milanovića zašto pred EU dužnosnicima snažnije ne inzistira na sufinanciranju izgradnje Pelješkog mosta, projekta od nacionalnog interesa kojim bi se dubrovačka regija teritorijalno povezala s ostatkom Hrvatske.

Plenković: sankcije zbog nepoštivanja standarda

Andrej Plenković bavio se pak već spominjanim (bošnjačkim) nadglasavanjem Hrvata na izborima za člana Predsjedništva BiH, jednom od anomalija zbog koje je povjerenik za proširenje EK Štefan Füle i donio vrlo zabrinjavajuće Izvješće o zastoju BiH. Komisija je, kao i u skandalu zvanom lex Perković, jasno dala do znanja da sve zemlje - i članice i kandidatkinje za članstvo u EU - moraju poštivati europske pravne standarde, pa je stoga uskratila BiH 47 milijuna eura pretpristupnih sredstava. 

- BiH predugo ostaje izvan Unije, i to je apsurdno,a naš je cilj da BiH ne bude posljednja u tom vlaku. Neki već jednom moraju shvatiti, kako to često ističe predsjednik Karamarko, da nema europskog puta BiH bez ravnopravnosti Hrvata - napominjao je Plenković.

Maletić: I EU novac ovisi o položaju Hrvata

HDZ-ova ekspertica za EU fondove Ivana Maletić fokusirala se na pitanje ekonomske suradnje RH i BiH te, dakako, na temu o kojoj vodi permanentnu polemiku s nesposobnim ministrom Brankom Grčićem - izvlačenje europskog novca. Po istom principu kao na rujanskoj konferenciji u Zagrebu, okupljenima je prezentirala modele pomoću kojih bi BiH mogla koristiti sredstva iz pretpristupnih fondova.

- BiH može povlačiti sredstva iz EU fondova, ali samo ako institucijama EU pokaže da je ozbiljna, demokratska zemlja u kojoj se poštuju konstitutivnost i jednakopravnost svih triju naroda - zaključivala je Maletić.

Bušić: Mi smo isti hrvatski narod!

I Zdravka Bušić doticala se bolne, otvorene rane - da SDP-ov „bosanski unitarist“ Željko Komšić predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH iako ga naši sunarodnjaci nisu i nikad ne bi sami izabrali. EK je sankcijama jasno poručila da BiH na taj način neće napredovati prema EU. 

- Moramo svi učvršćivati trajnu povezanost Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH. Između nas ne smije biti različitosti. Nas zastupnike u Europskom parlamentu uvijek smatrajte u potpunosti i vašim predstavnicima, jer mi smo isti hrvatski narod - poručila je Bušić svima u BiH, a ne samo Hrvatima,.

U Osijeku: Linić i Grčić - mjehuri od sapunice

Nakon skupova u Mostaru, Kiseljaku i Orašju HDZ-ovi europarlamentarci pohodili su Osijek. Na tribini, odlično posjećenoj kao i one u susjednoj državi, tešku temu o položaju Hrvata u BiH zamijenio je razgovor o podjednako teškoj ekonomskoj situaciji u koju je diletantska Milanovićeva Vlada sunovratila Hrvatsku.

Šuica, Plenković, Maletić i Bušić uglas su kritizirali „izbezumljenog blagajnika“ Slavka Linića koji je rekordnim proračunskim deficitom - najvećim u povijesti RH! - i prekomjernim javnim dugom Hrvatsku doveo pod fiskalni nadzor EK tek nekoliko mjeseci nakon našeg ulaska u EU. A režimski ga novinari, uobičajenim prezirom spram istine, i dalje tituliraju kao „najuspješnijeg ministra“!?

Na tapeti se našao još jedan partijski „majstor“ - ministar regionalnog razvitka i EU fondova. Postat ćemo vjerojatno prva zemlja u povijesti koja je u prvoj godini članstva više sredstava uplatila u EU proračun nego što je povukla iz njega. Branko Grčić, glavni i odgovorni za blamažu, nije pripremio dokumentaciju za prijavu projekata! - osupnuti su HDZ-ovi eurozastupnici.

Počelo odbrojavanje

Budući da je u dvorani bilo puno mladih, koji su se prepoznali u obnovljenom HDZ-u i odlučili prvi put u životu izravno politički angažirati, zasebni dio osječke tribine posvećen je „Jamstvu za mlade“, projektu teškom 6 milijardi eura, kojim EU planira pokrenuti zapošljavanje mladih u svim zemljama s više od 25 posto nezaposlenih u toj dobnoj skupini. Otkako je SDP na vlasti, naime, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj dosegla je rekordnu stopu od 52 posto, pa pripadamo „odabranom“ krugu zemalja članica koje konkuriraju za sredstva iz tog fonda.

Ipak, na kraju, nakon mnogobrojnih pitanja publike, zastupnici su s optimizmom prognozirali hrvatsku budućnost u EU. Jer, HDZ će se brzo vratiti na vlast i izvući nas iz ove SDP-ovske more. I močvare. Počelo je odbrojavanje.