HDZ će s partnerima, i bez slučaja Linić, pobijediti na europskim izborima, a nakon ovog raskola u SDP-u njihov poraz će biti još veći. Niz afera i problema u komunikaciji unutar Vlade i koalicije znakovi su izrazito lošeg upravljanja zemljom. Očekujem da će se procesi raspadanja Kukuriku koalicije ubrzati nakon 25. svibnja - istaknuo je, među ostalim, nositelj euroliste HDZ-ove koalicije u opširnom intervjuu u jučerašnjem Novom listu

Hoće li Vlada Kukuriku koalicije dočekati kraj mandata? 

Nakon pobjede na europskim izborima tražit ćemo prijevremene izbore jer Hrvatska kao nova država članica zaslužuje bolju i sposobniju vlast. Ova Vlada izgubila je kredibilitet, a čini mi se da joj ne vjeruju ni vlastiti birači. Ovi izbori prilika su da građani izraze neslaganje s aktualnom Kukuriku koalicijom i načinom kako vodi Hrvatsku kao članicu EU. Donošenjem lex Perković dva dana prije članstva narušili su ugled Hrvatske kao nove članice i pokazali da ne razumiju EU kao zajednicu prava. Odgovorni su i za slabu apsorpcijsku sposobnost europskih fondova koji su trebali biti jedno od glavnih poluga za izlazak iz krize. Predlažu jednokratne i računovodstvene mjere za smanjivanje prekomjernog proračunskog deficita koje ne jamče stabilnost javnih financija, umjesto da provedu strukturne reforme u državnoj upravi i pravosuđu i stvore bolje poslovno okružje za investitore i poduzetnike. Ne shvaćaju da se jedino rastom i zapošljavanjem može smanjiti deficit. Vrijeme je za promjene, jer građani Kukuriku koaliciji ne vjeruju.

Koliko je za vas, kao nositelja liste, frustrirajuće da je kampanja za euroizbore, zbog zakonske regulative, praktički medijski nevidljiva?

Nije dobro da kampanja za Europski parlament prolazi pored birača. Zakonska regulativa ostala je ista kao i prošle godine. Javna televizija odabrala je da ne organizira sučeljavanja predstavnika svih lista. Financijski limit za kampanju za europske izbore je jednak limitu za jednu izbornu jedinicu za Hrvatski sabor. To su ograničavajući elementi za ovu kampanju. Nisam zadovoljan da birači nemaju prigodu steći potpuniji dojam o profilima kandidata i njihovih programa. Do idućih izbora potrebno je donijeti kvalitetniji okvir koji će izbore učiniti vidljivijima za građane.

Koliko će zastupnika osvojiti vaša lista?

Lista HDZ-a i koalicijskih partnera ima za cilj ponoviti prošlogodišnju pobjedu, kada smo osvojili šest zastupnika. Ove godine izazov je veći jer se bira samo 11 hrvatskih zastupnika. Imamo izuzetno kvalitetnu listu jer se na njoj nalaze kandidati koji su se dokazali kao zastupnici u Europskom parlamentu, te koji poznaju europske procese. Svi kandidati s naše liste uistinu i žele postati europski zastupnici, za razliku od bizarnog trenda na ovim izborima gdje niz nositelja lista - koje pretendiraju prijeći prag - unaprijed govore da ih zastupnički posao ne zanima.

Nije korektno da se europski izbori koriste kao svojevrsna anketa za neke buduće izbore, pogotovo u sustavu izbora s preferencijalnim glasom. Važno je da birači vode računa da njihov glas na europskim izborima bude koristan glas jer se snaga pojedinog zastupnika multiplicira snagom političke grupacije kojoj pripada. Činjenica da HDZ-ovi zastupnici pripadaju najvećoj političkoj obitelji - Europskim pučanima - jamči uspješno zastupanje interesa hrvatskih građana.

Očekujete li da ćete dobiti najviše preferencijalnih glasova?

Na prošlogodišnjim izborima dobio sam od HDZ-ovih kandidata najveći broj preferencijalnih glasova. Smatram da smo svih petero HDZ-ovih zastupnika povjerenje građana i opravdali. Vjerodostojno smo zastupali interese hrvatskih građana u Europskom parlamentu i svojim aktivizmom etablirali inovativnu ulogu europskih zastupnika u Hrvatskoj. Svojim govorima, zastupničkim pitanjima i inicijativama zalagali smo se za prioritete članstva Hrvatske u EU, a to su gospodarski i regionalni razvoj, poljoprivreda, ribarstvo, zapošljavanje, infrastrukturno povezivanje i potpora Hrvatima u BiH. Pokazali smo veliko zajedništvo pri raspravi o brojnim temama u Europskom parlamentu i zato nije presudno tko će između nas osvojiti najviše preferencijalnih glasova. Uostalom, HDZ je pokazao veliko povjerenje u dosadašnji rad svojih zastupnika, jer ih je pozicionirao na vodeća mjesta liste, za razliku od vladajuće koalicije, koja je pod pritiskom lošeg rezultata popustila koalicijskim partnerima HNS-u i IDS-u, a čak su nakon nekoliko mjeseci nagovaranja na čelno mjesto postavili i aktualnog povjerenika u Europskoj komisiji. Mislim da će između kandidata SDP-a biti zanimljivije pratiti raspodjelu preferencijalnih glasova jer imam dojam da će ti rezultati utjecati i na buduća događanja u stranci.

Koliko će smjena ministra financija Slavka Linića utjecati na ishod europskih izbora?

HDZ će s partnerima i bez ovog slučaja pobijediti na europskim izborima, a nakon ovog raskola u SDP-u njihov poraz će biti još veći. Niz afera i problema u komunikaciji unutar Vlade i koalicije znakovi su izrazito lošeg upravljanja zemljom. Očekujem da će se procesi raspadanja Kukuriku koalicije ubrzati nakon naše pobjede 25. svibnja. Hrvatska je talac unutarnjih sukoba u Vladi i ispada da je svaki dan rada ove Vlade znači jedan dan manje za razvoj Hrvatske.

Kakav će utjecaj ishod europskih izbora imati na situaciju na domaćoj političkoj sceni, posebno na predsjedničke, a potom i na parlamentarne izbore?

Izbori 25. svibnja bit će prekretnički izbori. Naš cilj je ostvariti tri pobjede. Prva je da naš kandidat Jean-Claude Juncker postane predsjednik Europske komisije. Druga je da naša lista ponovno dobije najviše glasova, a treća je da HDZ pojedinačno osvoji najviše mandata. Nakon prošlogodišnjih pobjeda na europskim i lokalnim izborima, još jedna pobjeda HDZ-a označit će kraj Kukuriku koalicije i početak političkih promjena u Hrvatskoj.

Hoće li Kolinda Grabar Kitarović biti predsjednički kandidat HDZ-a?

Ime našeg kandidata ili kandidatkinje objavit ćemo nakon europskih izbora, a kolegica Grabar Kitarović je među potencijalnim kandidatima. U svakom slučaju imat ćemo protukandidata koji će pobijediti aktualnog predsjednika Josipovića, koji je pasivnim pristupom u gospodarskoj i socijalnoj krizi zemlje ostavio dojam da su ionako limitirane ovlasti predsjednika još i manje.

Može li Savez za Hrvatsku oduzeti HDZ-ovoj koaliciji znatan broj birača?

U Savezu za Hrvatsku našli su se i pojedinci koji nisu uspjeli realizirati svoje političke ambicije u HDZ-u. Imam dojam kao da je njihov nositelj liste promašio kampanju jer malo govori o Europi. Nije vjerodostojno jedan dan se kandidirati za predsjednika HDZ-a, a sutradan govoriti da HDZ treba ići u ropotarnicu povijesti. Siguran sam da birači desnog centra to jasno razabiru, te da neće rasipati glasove već će podržati našu koaliciju koja je utemeljena na političkom nasljeđu Starčevića, Radića i Tuđmana. A sada na platformi i demokršćanskim vrijednostima obitelji Europske pučke stranke imamo program za snažnu i konkurentnu Hrvatsku kao članicu Europske unije.

U intervjuu s novinarom Zlatkom Crnčecom Plenković je još govorio o Vladinoj političkoj odgovornosti zbog nepovlačenja novca iz EU fondova, o (ne)ravnopravnosti Hrvata u BiH, posjećenosti HDZ-ovih predizbornih skupova i pobjedničkom ozračju, programu Europske pučke stranke i njenog kandidata za premijera EU Jean-Claudea Junckera, važnosti zakona koji se donose u Europskom parlamentu… Cijeli razgovor možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Plenkovic-EU-izbori-bit-ce-prekretnica-oznacit-ce-kraj-Kukuriku-koalicije