Hrvatska i Njemačka u nekoliko će idućih mjeseci potpisati akcijski plan od deset točaka o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Berlinu.

Još bolji odnosi dviju prijateljskih zemalja!

- Zadovoljstvo mi je biti u još jednom radnom posjetu Njemačkoj. Akcijski plan je u pripremnoj fazi i sada razrađujemo detalje. Imat ćemo jasan hodogram međusobnih razmjena i partnerstva u godinama koje su pred nama. Utvrdit ćemo nositelje svih aktivnosti, konkretne ciljeve i rokove. Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemalja kako bismo im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali još veći zamah - istaknuo je Plenković.

Dodao je da je Njemačka već sada prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner, a kao vrlo važnu stavku partnerstva dviju zemalja naglasio je dva i pol milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj prošle i ove godine, kao i ulogu Hrvata u Njemačkoj - koji su dobro integrirani u njemačko društvo i svojim radom doprinose i Njemačkoj i Domovini.

Hrvatska policija radi odličan posao!

Kancelarka Merkel, koja je i predsjednica sestrinskog nam CDU-a, podržala je nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengen i Eurozonu:

- Bliski smo i dugogodišnji prijatelji vaše zemlje! Imamo sjajne bilateralne odnose, puno Nijemaca dolazi u Hrvatsku na odmor. Dogovorili smo se da ćemo 2020. u Vijeću EU tijesno surađivati, jer, kao što znate, Njemačka će naslijediti Hrvatsku u presjedanju Europske unije. Veliki smo ulagači u vašu zemlju, ali to može biti još bolje. Po pitanju migracija dobro surađujemo s Hrvatskom i želim vas pohvaliti: vaša policija radi odličan posao na granicama! Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengen, a naše dvije zemlje zajedno će raditi i na jačanju Eurozone.

Napomenula je i da zna da hrvatska Vlada radi na provedbi reformi, koje su dobre i za razvoj zemlje i za ljude, izdvajajući i važnu ulogu Hrvatske u regiji. Svjesna je da se radi, kaže, o „kompliciranom susjedstvu“, stavljajući poseban naglasak na BiH i granično pitanje sa Slovenijom. „Mi ćemo nastojati pomoći“.

U Schengen do našeg predsjedanja EU-om

Republika Hrvatska zadovoljna je potporom Njemačke našem pristupanju Schengenu i Eurozoni - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Izložio sam hrvatske ambicije, očekujem pozitivnu evaluaciju svega onog što smo napravili na putu prema Schengenu tako da taj politički cilj ostvarimo do početka našeg predsjedanja Vijećem EU 2020. godine. Naš susret bio je i dobra prilika da izvijestim kancelarku Merkel o hrvatskim ekonomskim uspjesima, nikad manjoj nezaposlenosti i padu vanjskog duga.

Predavanje u Zakladi Konrad Adenauer

Dvodnevni radni posjet Njemačkoj predsjednik Plenković nastavlja razgovorima u medijskoj kući Axel Springer, koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild, a nakon toga će u Zakladi Konrad Adenauer (Kršćansko-demokratska unija  CDU) održati predavanje na temu "Hrvatska i budućnost EU-a“.

Plenković posjet završava večeras sastankom sa saveznim ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.