Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju u zajednički proračun uplatila 19,7 milijarda kuna, a u istom je razdoblju iz EU-a primila 34,1 milijarda kuna. Time je ostvarila plus od 14,4 milijarda kuna! - priopćili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 
- Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava, dostupnih kroz fondove Europske unije, ta će razlika kontinuirano nastavljati rasti - dodaju iz Ministarstva.
 
Iz EU fondova više od 80%  javnih investicija

Ističu i da se trenutačno u Hrvatskoj više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih poduzeća financira nepovratnim sredstvima EU-ovih fondova.
 
Iz Ministarstva napominju da je u aktualnoj omotnici Hrvatskoj na raspolaganju iz europskih fondova ukupno 10,7 milijardi eura, a da je dosad ugovoreno 66 posto alokacije i raspisano gotovo 85 posto natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21 posto dodijeljenih sredstava.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-nasem-mandatu-skocili-smo-s-9-na-65-ugovorenih-sredstava-iz-eu-fondova-tako-se

Najvažniji projekti financirani iz EU fondova 

Naglašavaju da je u svrhu postizanja gospodarskog i socijalnog rasta te razvoja Hrvatske na svim razinama omogućeno financiranje velikih infrastrukturnih projekata iz područja prometa, zdravstva, znanosti, poduzetništva, očuvanja okoliša...
 
http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/eu-novcem-otvaramo-radna-mjesta-gradimo-peljeski-most-vrtice-i-lng-obnavljamo-zg

Tako izdvajaju, među ostalim, izgradnju Pelješkog mosta, trenutačno najvećeg projekta u Hrvatskoj, zatim obnovu i proširenje Zračne luke Dubrovnik, renoviranje Rotora Remetinec u Zagrebu, nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, modernizaciju tramvajske infrastrukture Grada Osijeka, opremanje i rekonstrukciju bolnica i domova zdravlja, izgradnju i obnovu studentskih domova, izgradnju poduzetničkih zona, projekt Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka, Arheološki park Vučedol...
 
Pozitivni trendovi & ekonomska postignuća
 
Opća gospodarska kretanja u Hrvatskoj od ulaska u Europsku uniju - nastavljaju u Ministarstvu - pokazuju pozitivan smjer: kontinuirani rast bruto domaćeg proizvoda, porast zaposlenosti & istodobno smanjenje nezaposlenosti, porast izvoza, pogotovo u EU, što je rezultat bescarinskog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 milijuna stanovnika. Stabilno okruženje u okviru EU-a pogoduje i razvoju turizma kao iznimno važne gospodarske grane.
 
U pogledu fiskalne politike, učinjen je velik iskorak te su ostvareni znatni napori na području javnih financija, a pritom su preokrenuti i trendovi koji su bili izrazito nepovoljni, uz brojne mogućnosti koje pružaju EU-ovi fondovi - zaključuje se u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.