Hrvatski i slovenski članovi Europskog parlamenta iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uputili su zajedničko pismo predsjedniku EP-a Antoniju Tajaniju, kojim se od njega traži jasna isprika i povlačenje apsolutno neprihvatljive izjave o „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najostrije-osudujem-tajanijevu-izjavu-o-talijanskoj-istri-i-dalmaciji-apsolutno-je

Uz najoštriju osudu izjave, u pismu se ističe da je ona duboko uvrijedila građane Republike Hrvatske i Republike Slovenije te da se kosi s dužnošću koju Tajani obnaša kao predsjednik Europskog parlamenta:

Teritorijalna pretenzija & revizionizam

„Pitanje pobjede nad fašizmom civilizacijska je činjenica, kao što je i iskazivanje sućuti svim nevinim žrtvama. Ne smijemo zaboraviti da na isti način treba suosjećati sa žrtvama komunističkih režima kao i žrtvama fašističkih režima.

Vaša izjava iz Basovizze (Bazovice), koju još jednom osuđujemo, otvorila je, nažalost, davno zacijeljene rane. Vaša se izjava može protumačiti kao teritorijalna pretenzija i revizionizam te ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije. Primajući na znanje da Vam je žao, očekujemo Vašu jasnu ispriku i povlačenje izjave.

Otkloniti svaku sumnju

Smatramo da je važno s Vaše strane otkloniti svaku sumnju u poštivanje teritorijalnog integriteta Hrvatske i Slovenije i stoga Vas pozivamo da u ime povijesne istine zajednički obilježimo stratišta fašističkih zločina u Hrvatskoj i Sloveniji, kao opomena da se takvo što ne smije nikada ponoviti. Hrvatska i Slovenija su samostalne i suverene države, a Istra kao slovenska i hrvatska regija te Dalmacija kao hrvatska regija su regije s dugom poviješću.

Mi, hrvatski i slovenski EPP zastupnici u Europskom parlamentu, zalažemo se za nastavak vrlo prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između Slovenije, Hrvatske i Italije“.

10-ero potpisnika

Pismo, koje na engleskom možete pročitati OVDJE, zajedno su potpisali: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić, Marijana Petir, Milan Zver, Franc Bogovič, Alojz Peterle, Romana Tomc & Patricija Šulin.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/tajanijeve-izjave-predstavljaju-sramotno-iskrivljavanje-povijesnih-cinjenica-te-su

PrivitakVeličina
pismo_hr_i_slo_epp_mep_-_tajani.pdf1023.82 KB