HDZ-ove kandidatkinje i kandidati iz „Plave skupine“ na izborima za Europski parlament (Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević) prvog dana turneje po Lijepoj Našoj u obilasku su Dubrovačko-neretvanske županije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plava-skupina-i-peljeski-most-i-zracna-luka-dubrovnik-financiraju-se-nepovratnim-eu

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća pred spomenikom „Konavoska mati“ kod Crkve svetog Nikole u Čilipima u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu te obilaska Zračne luke Dubrovnik, na rivi u Cavtatu odali su počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Ondje su se i družili s građanima, što su nastavili i u Župi Dubrovačkoj te u Dubrovniku ispred palače Sponza.

Uvjerljiva pobjeda i u DNŽ-u!

Nakon toga je u Dubrovniku održana konferencija za medije na kojoj su naše kandidatkinje i kandidati predstavili program za EU izbore. Prvi čovjek dubrovačko-neretvanskog HDZ-a (i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru) Branko Bačić naglasio je važnost izbora za Europski parlament.

- Imamo program za sve naraštaje i generacije! Pred hrvatskim je ljudima izbor između onih koji znaju i zalažu se za snažnu Hrvatsku u sigurnoj i gospodarski naprednoj Europi te, s druge strane, onih drugih koji nude nered, neznanje i izolaciju! Na našoj listi zastupljeni su kandidati iz svih dijelova Lijepe Naše, a mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - koja je tvrđava HDZ-a - šaljemo poruku da ćemo na izborima pokazati snagu naše stranke i uvjerljivo pobijediti!

Na mladima svijet ostaje!

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu i druga na HDZ-ovoj listi za EU izbore Dubravka Šuica istaknula je prioritete stranke na nadolazećim izborima.

- Naš slogan „Hrvatska za generacije“ govori o tome da su Hrvatsku stvarale starije generacije, da je stvara današnja generacija i da će je stvarati one buduće. Bolji slogan nismo mogli izabrati - niti bolju poruku poslati hrvatskim građanima! Mi smo izreku „na mladima svijet ostaje“ od nerijetko pustog obećanja pretvorili u djelo.

Dodala je da je bitan dio Programa HDZ-a ulazak u schengensku zonu.

- Sa šest tisuća policajaca čvrsto branimo vanjsku granicu EU-a, ali ne želimo ostati vanjska granica. Ta je granica duža nego ona između Finske i Rusije. Zato želimo proširenje EU-a na susjedne države, prije svega na BiH. I na Srbiju i Crnu Goru kad i ako, naravno, ispune kriterije.

Migracije, sigurnost, civilna zaštita

Treći na našoj listi i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. sc. Tomislav Sokol najavio je da će migracije i sigurnosti biti ključne teme kojima će se baviti u Europskom parlamentu.

- Zajedničkom europskom politikom mogu se pronaći pravi odgovori na te izazove. HDZ-ova Vlada stala je na kraj ilegalnim prelascima granice. S oko milijardu kuna iz EU fondova opremili smo graničnu policiju na vanjskoj granici EU-a. Nema sigurne granice bez razvijene, naseljene i prosperitetne Hrvatske!

Kandidatkinja i aktualna eurozastupnica Željana Zovko izdvojila je pak Mehanizam za civilnu zaštitu kao jedno od najvećih postignuća Europske unije, a za koji je u najvećoj mjeri zaslužan Klub zastupnika Europske pučke stranke.

Ravnomjerni razvoj i EU fondovi

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je važnost kohezijske politike i ravnomjernog razvoja hrvatskih županija, dok je kandidatkinja Nikolina Brnjac navela kao cilj spajanje Dubrovnika, Korčule i Ploča kroz EU fondove na europsku prometnu mrežu. Domagoju Maroeviću u fokusu kampanje bit će pak pomorsko dobro, zaštita Jadranskog mora i lučka infrastruktura.

Kandidati su nastavili s obilaskom Dubrovačko-neretvanske županije posjetom Poduzetničkom proizvodnom-impulsnom centru u Pločama - koji je većinskim dijelom financiran iz EU fondova.