Naša vlada ne poduzima ništa po pitanju zapošljavanja mladih! * Druge zemlje, za razliku od naše, znaju kako povući sredstva iz EU * Unatoč preporukama i strateškim dokumentima iz EU, vlada zanemaruje mlade * Ured Ivane Maletić izdao publikaciju „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“

Zagreb, 28. veljače - HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je konferenciju „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“ za studente Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.  Naša stručnjakinja po pitanju europskih fondova hvalevrijedno koristi vrijeme u Hrvatskoj između sjednica ukazujući na mogućnosti EU, ali i probleme nastale zbog nesposobnosti i nerada aktualne vlade, o čemu smo ranije pisali:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/umjesto-da-povlaci-novac-iz-eu-fondo...

Svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj je bez posla

Upravo je jedan od rezultata vladajućih katastrofalna slika zaposlenosti, ili bolje rečeno nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj. „U 2013. postotak nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj dosegao je rekordnu brojku od 55,4 %. Svaka druga mlada osoba je bez posla. Takva situacija je neodrživa  i mora se promijeniti“ upozorila je Maletić. Pritom je predstavila, kad već vlada ništa ne poduzima po tom pitanju, financijske instrumente Europske unije koji su na raspolaganju mladima: Erasmus+, Europski socijalni fond, ERASMUS za poduzetnike, Kreativna Europa i Erasmus sport .

- Samo iz Erasmus+ mladima je na raspolaganju 14,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020. Mladima Hrvatske moramo pomoći da pronađu način za dobiti sredstva koja su im namijenjena iz EU fondova za obrazovanje, doškolovanje, zaposlenje odnosno pokretanje vlastitog posla. To je prioritet - naglasila je Ivana Maletić.

Mladi u RH su zanemareni i nema nikakve aktivne politike za njih  - to želimo promijeniti!

- Mladi su važan segment društva, kreativni, inovativni, energični, puni entuzijazma.  Mladi mijenjaju trendove u društvu i gospodarstvu. To je Europska unija prepoznala i posvetila strateške dokumente, politike i inicijative upravo mladima te ulaže napore u društveno uključivanje mladih u definiranje strateških dokumenata, ciljeva i aktivnosti na svim razinama. To je preporuka i državama članicama. Mladi su u Republici Hrvatskoj još uvijek zanemareni i nema aktivne politike za njihovo uključivanje, to želimo promijeniti! - istaknula je zastupnica Maletić. 

Na predavanju studentima, Maletić je predstavila konkretne primjere dobrih praksi povlačenja sredstava iz EU fondova namijenjenih mladima poput austrijskog projekta edukativnih radionica  o izradi radijskih emisija i animiranih filmova, programiranja te izdavanja časopisa „Mlade žene otkrivaju svoje talente“, zatim litvanski projekt poduzetništva mladih „Mladi i poduzetništvo“ te „Mladi organiziraju festival“ , irski projekt koji uspješno okuplja više od 100 umjetnika iz 8 zemalja. Još se jednom pokazalo kako druge države članice, za razliku od nas i naše vlade, znaju dobro iskoristiti mogućnosti koje pruža EU.

Publikacija „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“

Svi oni mladi koji nisu imali prilike prisustvovat predavanju, najavljujemo da će konferencija na temu „Izazovi mladih u korištenju EU fondova“ biti održana i tijekom ožujka 2014.

Do tada, preporučamo publikaciju "Mladi pred izazovom korištenja EU fondova" u izdanju Ureda Ivane Maletić koja je vodič za mlade u svijetu EU fondova. Sadrži informacije o EU fondovima koji su dostupni mladima, primjere dobre prakse, mjere aktivne politike zapošljavanja mladih, upute za pisanje projektnih prijedloga te niz drugih informacija koje mladima mogu pomoći u prijavi za sredstva iz EU fondova.

Publikaciju „Mladi pred izazovom korištenja EU fondova“ možete pročitati na linku:

http://www.ivana-maletic.com/index.php/item/300-informativni-vodic-za-ml...