„Mogu izraziti zadovoljstvo političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo državne ili privatne, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku. Ostvarili smo sve temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli“. Poručio je to predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na kraju petodnevnog radnog posjeta Narodnoj Republici Kini te se iz Šangaja uputio u nove vanjskopolitičke akcije, u - Helsinki!

Premijer Juha Sipilä

Na početku radnog posjeta Republici Finskoj (Suomen Tasavalta), Plenković i finski premijer Juha Sipilä sastat će se u srijedu, 7. studenog, u 13:00 (Rezidencija predsjednika Vlade Republike Finske, Kesarännantie).

Nakon sastanka predviđena je zajednička izjava za medije.

Najsnažnija politička grupacija u Europi

Potom će predsjednik Plenković, koji predvodi izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice, u Helsinkiju toga istog i sutrašnjeg dana sudjelovati na Kongresu Europske pučke stranke (Kongresni centar Messukeskus), najsnažnije političke grupacije Starog kontinenta koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/medunarodni-uspjeh-mladezi-hdz-karlo-ressler-opet-izabran-za-potpredsjednika-mladezi-epp

758 izaslanika

Na Kongresu EPP-a naša politička obitelj bira glavnog ili vodećeg kandidata  (tzv. spitzenkandidata) za izbore za Europski parlament, koji će se održati u svibnju 2019. godine. U slučaju nove pobjede EPP-a, naš „spitzenkandidat“ trebao bi, umjesto Jean-Claude Junckera, zasjesti na mjesto predsjednika Europske komisije.

Izaslanici, njih 758, u četvrtak će na 2. plenarnoj sjednici Kongresa tajnim glasovanjem birati vodećeg kandidata EPP-a između Nijemca Manfreda Webera (bavarska Kršćansko-socijalna unija - CSU)i Finca Alexandra Stubba (Stranka nacionalne koalicije /Kansallinen Kokoomus/).

Prije toga, u srijedu navečer, moći će pratiti izravno sučeljevanje dvojice kandidata.

Juncker & Merkel, Tusk & Kurz, Tajani & Orban

Osim Plenkovića, na Kongresu će sudjelovati i ostali predsjednici vlada koji dolaze iz redova EPP-a: njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, irski premijer Leo Varadkar, mađarski Viktor Orban... Naravno, u Helsinkiju će biti i „pučani“ koji su na čelu svih triju ključnih europskih institucija - predsjednici Europske komisije Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Europskog vijeća Donald Tusk (Poljska) & Europskog parlamenta Antonio Tajani (Italija).

U izaslanstvu HDZ-a bit će i glavni tajnik Gordan Jandroković, potpredsjednik Tomislav Tolušić, politički tajnik Lovro Kuščević, međunarodni tajnik Davor Božinović, predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Nada Murganić te ostali stranački dužnosnici i zastupnice/-i u Europskom parlamentu.

PROGRAM KONGRESA EPP-a

Srijeda, 7. studenog

14:00  Početak 1. plenarne sjednice

20:00  Završetak sjednice

20:15  Sastanak na vrhu EPP-a u proširenom formatu

Četvrtak, 8. studenog

09:45                     Početak 2. plenarne sjednice

10:55 - 11:25         Obraćanje predsjednika Plenkovića

13:00                     Završetak sjednice; izjave za medije

WEBER vs. STUBB

Manfred Weber, rođen 1972. u Landshutu u Bavarskoj, aktualni je šef Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Odmjereni je konzervativac.

S druge strane, Alexander Stubb, rođen 1968. u Helsinkiju, pripadnik je liberalnijeg krila EPP-a (i švedske manjine u Finskoj). Potpredsjednik je Europske investicijske banke, a bio je i premijer i ministar vanjskih poslova.

Većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će podržati Webera, uključujući i našu stranku.

Više detalja o programu Kongresa i kandidatima možete saznati na web stranici: https://helsinki2018.epp.eu

 ili preuzimanjem aplikacije EPP Congress 2018.