Nakon jučerašnjega uspješnog i - što se tiče europskih projekata - vrlo poučnog posjeta istočnom dijelu Zagreba, kandidati Zelene skupine 4. dana predizborne turneje Lijepom Našom obilaze Virovitičko-podravsku županiju.

https://www.hdz.hr/vijest/eu/50-milijuna-kuna-bespovratnih-eu-sredstava-za-dnevne-bolnice-kirurgije-kb-dubrava

Preradovićeva rodna kuća

Posjet su započeli dolaskom u rodnu kuću Petra Preradovića (Grabrovnica kod Pitomače), koja je zahvaljujući sredstvima iz EU postala moderni tzv. interpretacijski centar. Projekt - koji je pripremila Županijska razvojna agencija VIDRA - proizišao je iz Programa prekogranične suradnje RH i Mađarske „Preradović i Csokonai - proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“.

Nositelj pobjedničke liste HDZ-a nije mogao naći, simbolički gledano, bolji ambijent da ponovno izdvoji tri segmenta iz Programa HDZ-a za nadolazeće EU izbore: tradicija i identitet, ali i znanje kao pokretač pozitivnih promjena te odgovor na suvremene izazove.

30 EU projekata iznad milijun kuna

Kandidati su potom u Virovitici, administrativnom sjedištu županije, održali konferenciju za medije i gostovali na lokalnom radiju kako bi građanima predstavili konkretne benefite hrvatskog članstva u Europskoj uniji - što je i inače forte naše pozitivne i konstruktivne kampanje.

A upravo se Grad Virovitica može pohvaliti kvalitetnim razvojnim projektima, financiranim EU sredstvima. Čak 30 njih u vrijednosti većoj od milijun kuna već je realizirano ili se treba uskoro realizirati!

Dvorac Pejačević - ponos Virovitice

Virovitičanke i Virovitičani možda su i najponosniji na obnovu - prva temeljitu u njegovih 200 godina! - Dvorca Pejačević, koji bi trebao biti otvoren u listopadu. Nekoć oronulo zdanje, oko kojeg se prostire Gradski park, već je postalo magnet za turiste! Recept je naoko vrlo jednostavan: investicija od 80 milijuna kuna, od čega je 66.7 milijuna došlo iz europskih fondova.

Radovi su započeli u rujnu 2017. godine. Pod nadzorom konzervatora obnovljeni su unutrašnjost dvorca i fasada te zidani most. Uređeni su velika fontana te park s pet novih drvenih mostova, u kojem je posađeno 140 mladih stabala. Dakako, Gradski park bio je savršeno mjesto za još jedno druženje naših kandidata s građanima.

Istina je voda duboka!

Nakon ugodnih i korisnih razgovora s građanima, kandidati Zelene skupine krenuli su na još jedno druženje - druženje s hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima svi mi danas živimo u slobodi i demokraciji.

Na proslavi 29. obljetnice 81. gardijske bojne HV-a - legendarnih „Kumova“, održanoj u sajamskoj hali Viroexpo, sve je prštalo od emocija i ponosa, posebno jer je ovaj prelijepi događaj svojim dolaskom i nadahnutim govorom uveličao general Ante Gotovine. Istina je voda duboka!

Da se nikad ne zaboravi!

Vukovarka Marijana Balić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u svom je obraćanju naglasila važnost i dužnost prisjećanja na naše poginule heroje. S čvrstim osloncem na vrijednostima Domovinskog rata, nove generacije spremno preuzimaju odgovornost za Hrvatsku i Europu!

- Dragi Kumovi, hvala vam! Hvala vam na hrabrosti kada je bilo najpotrebnije. I dandanas ste inspiracija nama mlađim generacija, a bit ćete, sigurna sam, i onima koje tek dolaze! Da se nikad ne zaboravi! - poručila je naša Maja, kako je svi zovemo, suosnivačica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kojoj je vihor velikosrpske agresije odnio i majku i oca.