Nelegitimne i nelegalne izbore u dijelovima istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska neće priznati ni Europski parlament ni međunarodna zajednica! - poruka je to predsjednika Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine Andreja Plenkovića. On je, naime, predvodio Promatračko izaslanstvo Europskog parlamenta na demokratskim parlamentarnim izborima 26. listopada na kojima su Ukrajinci uvjerljivo izabrali proeuropske stranke. Ove su pak nedjelje u spomenutim regijama izbori održani - naglasio je Plenković - protivno ukrajinskim zakonima.

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-ukrajinci-izabrali-europu-i-mir

Oštra osuda nezakonitih izbora

Plenković je jasno i argumentirano pojasnio da izbori na istoku Ukrajine nisu utemeljeni na slobodnom izražavanju volje građana:

- Pokušaji Moskve da legitimizira ove ilegalno organizirane izbore u suprotnosti su s dogovorom iz Minska i mogli bi potkopati nastojanja mirnog rješavanja sukoba te reintegraciju spomenutih područja u pravni i ustavni poredak Ukrajine!

Podrška demokratskim reformama

Plenković je istaknuo snažnu podršku EP-a Ukrajini za provođenje europski orijentiranih reformi, dodavši da je Europska pučka stranka potvrdila da je ukrajinski narod glasovao za ne samo Europu i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, već i za demokraciju, reforme i jedinstvo zemlje.

- Jedini važeći izbori u Ukrajini su oni koji se održavaju na temelju Ustava i izbornih zakona koje su usvojile legitimne ukrajinske vlasti. A to su bili prijevremeni parlamentarni izbori održani 26. listopada 2014.