Europski je parlament golemom većinom usvojio hitnu rezoluciju „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“. Nakon uvodnog govora inicijatora rezolucije Andreja Plenkovića, u raspravi je sudjelovala i voditeljica HDZ-ove delegacije u Bruxellesu/Strasbourgu Dubravka Šuica.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-plenkoviceva-rezolucija-o-seselju...

Izlaganje eurozastupnice Šuice donosimo u nastavku:

Smrt, zločini, agresija, razoreni gradovi…

Snažno osuđujem ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja te vrijeđanje žrtava rata u Hrvatskoj i BiH, kao i njegovu neprimjerenu izjavu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Takvoj politici nema mjesta u Europi u 21. stoljeću! Velikosrpska je ideologija, zbog aspiracija i na Hrvatsku, bila ishodište agresije na području bivše Jugoslavije. Ostavila je smrt, zločine i razorene gradove od Vukovara do Dubrovnika. 

Srbija mora odabrati stranu

Zazivanje „velike Srbije“ bilo bi u današnje vrijeme smiješno da nas bolno ne podsjeća na tragične događaje iz 90-ih godina. Tada smo se izborili za slobodu zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja koji - sami i bez pomoći međunarodne zajednice - nisu žalili svoje živote. Ne možemo dopustiti da se tako danas postupa prema Hrvatskoj - punopravnoj članici NATO-a i EU!

Ne želimo niti pomisliti na mogućnost ponovnog narušavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Stoga, ovom rezolucijom šaljemo poruku srbijanskim vlastima da jasno osude najnovije Šešeljeve istupe i govor mržnje - ako već namjeravaju poštivati europske vrijednosti i pristupiti EU.

http://hdz.hr/vijest/eu/srbija-mora-odabrati-stranu-eu-vise-ne-smije-zat...