(VIDEO) Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska županija. Kandidati „plave skupine“ naše koalicijske liste  Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Ivan Sablić uspješan predizborni dan jučer su započeli u Bjelovaru. U svojstvu domaćina dočekali su ih potpredsjednik HDZ-a Marijan Coner i čelnik gradskog Ante Brkljačić. U punoj dvorani Hotela Centar, u pobjedničkoj atmosferi, naši kandidati govorili su o najvažnijim gospodarskim i socijalnim temama.

Partijsko uhljebljavanje

Ivan Sablić, gospodarski diplomat i jedini predstavnik iseljeništva na svim listama, prozvao je SDP-ovu koaliciju na vlasti za partijsko „pospremanje“ javne administracije: 

- Nakon smjene vlasti, maknut je s funkcija čitav niz mladih ljudi obrazovanih u programu CARDS. Njih su smijenili, a doveli politički podobne! I to je jedan od uzroka današnjeg stanja! Naša država se trebala nadovezati na strateški cilj Europske unije koji se temelji na gospodarskom razvoju, ali aktualna Vlada se pokazala nedorasla izazovu. 

Komodor Ivica Tolić, branitelj koji na našoj eurolisti zauzima visoko sedmo mjesto, posvetio je pažnju žalosnom podatku da još kao država strateški „lutamo“ i stoga zaostajemo za drugim EU članicama:

Kukuriku u slijepoj ulici

- Svjedoci smo da je Hrvatska danas na dnu ljestvice uspješnih svjetskih i europskih država, a na vrhu je po nezaposlenosti. Niti toliko godina nakon Domovinskog rata nismo donijeli strategiju razvitka države, a još nemamo novu strategiju nacionalne sigurnosti. Prema tim ciljevima trebao je biti postavljen i školski sustav! Nacionalna sigurnost nije više ono na što prvo pomislimo,  danas  se radi o gospodarskom razvitku, demografskim pitanjima, zaštiti nacionalnih resursa, povijesnoj i kulturnoj baštini. Ne samo da smo trebali imati te dokumente, veći i konsenzus o tome!

Dosadašnja voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica naglasila je važnost europskih integracija i neprikosnovenu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana:

Hvala Vam, predsjedniče!

- U EU smo došli našom voljom. HDZ je započeo taj put idejom dr. Franje Tuđmana o uključivanju u europske integracije i mi smo ti koji smo to i završili. EU je velika gospodarska i politička sila, a Hrvatska je u njoj ravnopravna. Jedino preostalo pitanje je kako ćemo mi Hrvatsku pozicionirati u globalnom poretku? Želimo biti most prema jugoistočnoj Europi, europsku budućnost našim susjedima, ali samo na načelima koja zagovara Europska komisija. Veliki je uspjeh za Hrvatsku što smo sve kriterije ispunili i što smo sami ušli. Uspjeli smo! 

Sljedeća postaja - Slatina. U dupkom punoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta jednakim intenzitetom nastavljen je pobjednički zanos iz Bjelovara. Zajednička misao vodilja – izbori 25. svibnja bit će referendum o Kukuriku diletantima, a stožerna hrvatska stranka ima snagu i ljude koji će preuzeti odgovornost za sudbinu države. Domaćini na skupu bili su saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Ivan Roštaš. A pridružili su se i kandidatkinja na našoj pobjedničkoj listi Marijana Petir (HSS) i predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Milanović nezreo za EU

Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata:

SABLIĆ: Nakon 25. svibnja, nemojte se pitati zašto niste glasovali! 

Ova vlast nema projekte i na svaku inicijativu ponaša se nezrelo! HDZ je predstavio svoj gospodarski program te namjerava olakšati ulaganja malim i srednjim poduzetnicima. Zadnjih pet mjeseci pojavljuju se stranke i strančice koje tvrde da će oni zastupati hrvatske interese u EP-u. Ja ih pitam, kako će to učiniti? Oni to ne mogu, ako nisu dio najjače političke obitelji, a to je Europska pučka stranka. Svi koji pričaju drukčije, bore se isključivo za svoje plaće i svoje pozicije! Izađite 25. svibnja na izbore i učinimo sve da ih dobijemo. Nemojte se kasnije pitati gdje ste bili toga dana kada smo određivali smjer u kojem će ići Hrvatska.

TOLIĆ: Ugroženi su sami temelji države! 

Nakon smrti dr. Tuđmana hrvatska politika ulazi u jednu veliku krizu. Gubimo pečat državotvornosti, a posljedice danas osjećamo. Dovedeni smo u poziciju da se dira u temelje hrvatske države! Mi danas za njih strahujemo, umjesto da se naša pažnja usmjeri na gospodarstvo. Ne zaboravimo da hrvatski vojnik ne samo da je izborio slobodu i mir, nego i one vrijednosti kojima se Europa diči: demokraciju i pravo glasa. 

ŠUICA: Umorni smo od njihovih svađa! 

Da su znalci na čelu ministarstava, a leader na čelu Vlade, Hrvatska bi već krenula naprijed. Neće europski fondovi riješiti pitanje Hrvatske, oni mogu samo pokrenuti investicije i stvaranje radnih mjesta. Nisu ti novci otišli u nepovrat, ali je velika razlika trošiti ih sada i za  - dvije godine! Vlada nas radije zamara svojim prepucavanjima. Vidljivo je apsolutno neznanje, nekreativnost i inertnost naše vlade. Predlagali smo im rekonstrukciju vlade, nisu htjeli! Ponudili smo i konsenzus oko gospodarskih pitanja, nisu ni to htjeli! Sada tražimo prijevremene izbore! Ovu agoniju nema više smisla trpjeti.

Nakon Bjelovarsko Bilogorske i Virovitičko-podravske županije, kandidati „plave skupine“ naše koalicijske liste kampanju danas nastavljaju u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj.