Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker - koji 1. studenog stupa na dužnost na mandat od pet godina - odgovorio je na apel dvadesetak eurozastupnika, među njima i svih HDZ-ovih te predsjednika kluba pučana u EP-u Manfreda Webera, koji su zatražili da se tema sjećanja na žrtve totalitarnih režima uključi u rad jednog od resora EK. Drugim riječima - da jedan od povjerenika posebnu pozornost posveti raščišćavanju negativnog naslijeđa komunizma, fašizma i nacizma.

http://hdz.hr/vijest/eu/apel-junckeru-rascistiti-s-naslijedem-totalitarn...

Junckerov odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. Plenković,

Uvaženi zastupnici,

Zahvaljujem vam na čestitkama koje ste mi poslali u povodu mog izbora za budućeg predsjednika Europske komisije.

Počašćen sam izborom Europskog parlamenta i odgovornošću koju to donosi prema građanima Europske unije. 

Razmotrio sam vaše sugestije vezane za nužnost povećanja svijesti javnosti o europskoj povijesti i zločinima koji su počinjeni za vladavine totalitarnih režima. Razgovarat ću o tome s budućim povjerenikom čim nova Komisija preuzme mandat poslije 1. studenog 2014. godine. 

Prilikom upućivanja apela, podsjetimo se, jedan od njegovih inicijatora Andrej Plenković istaknuo je da su pod egidom totalitarnih simbola počinjeni stravični zločini u mnogim državama koje su danas dio EU i demokratskog svijeta te stoga naglasio nužnost očuvanja povijesnog sjećanja na žrtve:

Relativizacija zločina

- Duboko vjerujem da se europski projekt može izgraditi samo na temeljima istine i pomirenja. Europski parlament je već osudio zločine počinjene u totalitarnim režimima. No još uvijek smo svjedoci relativizacije spomenutih zločina, posebice u nekim zemljama srednje i istočne Europe. Stoga bi se nova EK trebala kontinuirano baviti tim pitanjem i podržati projekte vezane uz promoviranje europskog sjećanja i savjesti.