Naš europarlamentarac Andrej Plenković - inače magistar prava - održao je danas studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu predavanje o aspektima vanjske i proračunske politike te ustavnopravnim pitanjima Europske unije. Uoči izlaganja, Plenković je odgovarao na pitanje okupljenih novinara. Izdvajamo dva ključna naglaska:

O PADU REJTINGA SDP-a

Očekivano. Kredibilitet SDP-ove koalicije, kao i povjerenje u rad aktualne vlasti, bespovratno padaju: hrvatski građani nikada gore nisu živjeli, a Vlada u više od dvije godine nije uspjela iznaći rješenje ni za jedno ključno pitanje u zemlji. S druge strane, HDZ je lani na europskim i lokalnim izborima pokazao da je njegov stvarni rejting daleko iznad postotka potpore birača koji se spominjao u „anketama“. A to će se pokazati i na nadolazećim euroizborima u svibnju!

O POBJEDI HDZ-a

HDZ će pobijediti jer su naši eurozastupnici svojim aktivnostima i kompetentnošću - ne samo u Bruxellesu i Strasbourgu, nego i na terenu po hrvatskim županijama - iskazali visoki stupanj angažmana i kvalitetno artikulirali nacionalne interese u Europskom parlamentu. Idući će tjedan vrh stranke objaviti imena na našoj koalicijskoj listi. Mi smo tu vrlo koherentni i konzistentni, za razliku od Kukuriku koalicije koja je stubokom promijenila sastav liste u odnosu na lanjske euroizbore. Što svjedoči da je u njihovim redovima zavladala panika.

Nakon predavanja mladim kolegama pravnicima, Plenković se s kolegicom Dubravkom Šuicom, voditeljicom HDZ-ove delegacije u Bruxellesu, odmah zaputio u Sarajevo na Međuparlamentarni sastanak EP-a na kojem će se raspravljati o proširenju EU na zemlje iz našeg susjedstva.