(VIDEO) Bjelovarsko-bilogorska županija. Kandidati „zelene skupine“ naše koalicijske liste Andrej Plenković i Ivana Maletić novi dan kampanje započeli su u Bjelovaru. Ondje su ih u svojstvu domaćina dočekali potpredsjednik HDZ-a Marijan Coner, čelnik županijskog HDZ-a  Miro Totgergeli, saborski zastupnik Gordan Jandroković, predsjednik bjelovarskog (gradskog) HDZ-a Anto Brkljačić te mnogobrojni članovi i simpatizeri stranke.

Naši kandidati rado su se odazvali pozivu lokalnih medija - prvo gostovanje na Bjelovarsko-bilogorskom radiju (BBR), potom izjave novinarima. Teme aktualne: izborni program, kandidati i ono gdje je aktualna vlast „pala na ispitu“ -  EU fondovi.

Kukuriku u panici

Plenković, nositelj naše liste, osvrnuo se na bizarni trend zamjetan na ovim euroizborima:

 - Na našoj listi nalaze se kandidati koji žele postati eurozastupnici, a ne kao oni na nekim drugim listama, koji unaprijed poručuju da ih taj posao ne zanima! Imamo dokazane ljude koji mogu i znaju artikulirati hrvatske interese u Europi. Paniku u redovima Kukuriku koalicije vidimo po sastavu njihove liste. Morali su nagovoriti povjerenika u Europskoj komisiji da predvodi listu, iako on ne namjerava postati zastupnik! Visoka mjesta dali su koalicijskim partnerima, a niska dosadašnjim zastupnicima. Imaju dva kandidata za predsjednika EK. Ne mogu se odlučiti žele li socijaldemokratsku ili liberalnu Europu. Građani trebaju birati kandidate onih stranaka koje u EP-u pripadaju velikim političkim grupacijama, a ne one koje nemaju partnere na europskoj razini, budući da oni na margini ne odlučuju o EU politici. 

Županije - taokinje Grčićeve sporosti

Maletić, stručnjakinja za EU fondove, precizno je detektirala diletantizam Milanovića i Grčića zbog kojeg je, među inim, i ovaj kraj zakinut:

 - Od 1. srpnja 2013. Hrvatska je u EU proračun uplatila tri milijarde kuna, nismo povukli ni lipe, a mogli smo čak 12 milijardi kuna! Vlada nije iskoristila dvije i pol godine da uloži u pripremu projekata i raspiše natječaje, zbog čega ispašta i ova županija, koja u različitim fazama ima projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna!

Sljedeća postaja - susret s gospodarstvenicima: prvo posjet uspješnoj tvrtki Troha-Dil u Severinu, a potom Poslovnoj zoni u Garešnici. Predmet zanimanja bio je katostrofalan odnos SDP-ove koalicije prema poduzetništvu i investicijama, a što se zorno reflektira u nametanju novih poreza. 

Uništavaju poduzetnike i poljoprivredu

-  Vlada čini sve da poduzetnicima oteža poslovanje, a  bez njih nema ni pomaka ni rasta. Uporno izbjegavaju provesti strukturne reforme i otvoriti izvore financiranja. Poduzetnicima trebaju dvije godine da podignu sve potrebne dozvole za poslovni pothvat, zadužuju se po kamatnim stopama od 8 posto. Rebalansom proračuna za 150 milijuna kuna smanjena su izdvajanja za subvencioniranje kamata poduzetnicima preko HBOR-a, a za čak milijardu kuna financiranje poljoprivrede, drvne industrije i metaloprerađivačke industrije. I ne čudi onda da cijela EU bilježi rast, a mi smo i dalje u padu! - istaknula je u razgovoru Maletić.

Plenković je osnažio njezine riječi:

- Naš program temelji se na platformi europskih pučana koja u središte gospodarskih aktivnosti stavlja poduzetnike, budući da 99 posto europskog gospodarstva čine upravo mali i srednji poduzetnici! Ubrzavanjem administrativnih procedura i poreznim rasterećenjem, EPP će poduzetnicima osigurati bolje poslovno okružje.

Prgomet: Najbolje što Hrvatska ima!

Nakon razgovora sa svećenicima u Župnom uredu Crkve sv. Josipa u Grubišnom polju, naši kandidati otišli su na predizborni skup na kojem je sudjelovalo više od 200 ljudi. Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet utemeljeno je argumentirao zašto treba izići na euroizbore:

- Naš program uključuje strukturne reforme, porezno rasterećenje, privlačenje ulaganja i donošenje kvalitetnih zakona. Tko će investirati u ovu zemlju kada Vladi svaki dan pada neki zakon na Ustavnom sudu! Kandidati na našoj listi nisu samo ono najbolje što koalicija ima, oni su najbolje što Hrvatska ima!

Donosimo glavne naglaske iz govora naših kandidata:

MALETIĆ: Porezne stope mijenjaju na dnevnoj bazi!

S odlučnom Vladom koja ima strategiju i plan, trendovi se mogu vrlo brzo mijenjati. Rast se postiže u roku godine i pol do dvije! Jedna od preporuka EK Vladi je da gradi odnos povjerenja s poduzetnicima. No vladajući na dnevnoj bazi mijenjaju porezne stope, trošarine, propise, ne olakšavaju administrativne barijere za poslovanje... I stoga im nitko više ne vjeruje! Ne vjeruju im ni kreditne agencije, investitori nas zaobilaze, a poduzetnici se ne mogu pomaknuti s mjesta.

Ukidaju „Program za pomoć u kući starijim osobama'“ od 46 milijuna kuna, ali imaju novca za odvajanje europskih i lokalnih izbora, skupe automobile i mobitele! To su potezi Vlade koja ne osjeća što treba njenim građanima. Osim poduzetnika i starijih osoba, na udaru ove vlade su i mlade obitelji i djeca. Podigli su PDV na dječju hranu s 10 na 13 posto! 

Gradonačelnik Grubišnog polja Zlatko Mađeruh pripremio je desetak razvojnih projekata, a bešćutna Vlada vam ni najmanje ne pomaže u njihovoj realizaciji, iako ste područje od posebne državne skrbi! Imamo Vladu koja ne mari za hrvatsku prošlost, koja uništava sadašnjost i koja nema viziju za  budućnost! 

PLENKOVIĆ: Bez ideje kako pokrenuti gospodarstvo!

Hrvatskoj će u idućih sedam godina iz EU proračuna na raspolaganju biti 2/3 našega jednogodišnjega državnog proračuna, a to je prava dodatna vrijednost nacionalnom razvoju. Želimo da radom nas zastupnika Hrvatska ne bude ono što je danas zahvaljujući ovoj Vladi - neto uplatitelj, nego neto korisnik EU proračuna. Kukuriku koalicija nema ideju kako pokrenuti gospodarstvo, učiniti nas konkurentnom i snažnom državom. Kao nova država članica zaslužujemo puno više i stoga izađimo na izbore 25. svibnja, jer političke promjene započinju na europskim izborima!