Zašto je RH urušila vlastiti ugled umjesto da bude pozitivan primjer proširenja EU? Zašto partijska vlast i danas, osnutkom saborskoga istražnog povjerenstva o Đurekovića, krši Ustavom zajamčenu trodiobu vlasti? Zašto je svoj atak na europski zakon predstavljala kao „borbu za nacionalne interese“? To su samo neka od pitanja s nedavnoga okruglog stola u organizaciji HDZ-ove eurozastupnice Zdravke Bušić

Saborski zastupnici, znanstvenici, slobodni intelektualci, studenti… u petak 22. studenog dvorana Matice hrvatske u Zagrebu bila je pretijesna da primi sve zainteresirane za okrugli stol „Hrvatski sukob s EU i iskustva drugih zemalja članica“ u organizaciji ureda HDZ-ove europarlamentarke Zdravke Bušić. 

Zanimanje javnosti i ne začuđuje s obzirom da se iza pomalo eufemističnog naslova skupa skrivala ponajsramotnija epizoda aktualne Kukuriku vlasti - lex Perković. Zbog kojeg je Hrvatska, kako u uvodnom slovu reče Zdravka Bušić, svoj ulazak u EU obilježila nepotrebnim sukobom i rušenjem vlastitog ugleda umjesto da bude ono što je mogla i trebala biti - pozitivan primjer proširenja:

Pozadina partijskog manevra

- Iako je sukob razriješen, razlozi koji su do njega doveli, kao i neizravne posljedice koje će iz njega proisteći, nisu do kraja obrazložene hrvatskoj javnosti.

Urednica vanjskopolitičke redakcije Nove TV Ivana Petrović izrazila je žaljenje što je SDP-ova vlada takvim manevrom kompromitirala napor koji su hrvatska diplomacija i pregovarački timovi godinama ulagali: 

- Dio političara i medija nije razumio ili nije želio razumjeti da je EU uhidbeni nalog mehanizam o kojem se sadržajno ne pregovara, već ga se implementira u domaće zakonodavstvo. Pregovarati se može samo o datumu njegove primjene, i to u konzultaciji s Europskom komisijom (EK) i, naravno, ako s raspolažeš s valjanim argumentima.

SDP-ovo „revolucionarno pravo“

Apstrahirajući to što se Hrvatska pokazala nevjerodostojnim partnerom, najgore je što smo kao nova članica sve svoje bonuse za "konstruktivno sučeljavanje s EK" potrošili na lex Perković, a ne na vitalna pitanja poput gospodarstva. No vladajući se, napominje poznata TV urednica, i dalje ogrešuju o vladavinu prava:

- Prijedlog osnivanja saborskoga istražnog povjerenstva o ubojstvu Stjepana Đurekovića vidim kao ozbiljno dovođenje u pitanje Ustavom zajamčene trodiobe vlasti.

Oliver Dreute, pravni savjetnik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, odbacio je pak sve SDP-ovske spinove (izlike) da su se preko tog skandala „prelamale igre moći” i „neravnopravnosti unutar EU“ ili da su “veliki nametali političku volju malima”:

EU samo štiti vladavinu prava

- Ne! Radi se o civilizacijskim i demokratskim principima koje je donio prvi predsjednik EK Robert Schuman još 1958. godine. EU jednostavno nadzire i štiti zajednički zakon koji zemlje članice ne bi smjele osporavati, koji nije pitanje političkih pregovora jer osigurava slobodu i prava svih njenih građana. EU ima jasne mehanizme čija je svrha osiguranja vladavine prava u državama članica. I primijenila ih je u slučaju Hrvatske.

Nakon izlaganja razvila se diskusija čiji je zaključak de facto formulirao HDZ-ov saborski zastupnik (i bivši ministar obrane) Davor Božinović:

- Važno je da Hrvatska ne ponavlja više takve slučajeve, nego da bude vjerodostojna u onome što čini i u načinu na koji djeluje, jer jedino tako možemo uspjeti i građanima osigurati bolji život u EU. 

Nagrada za esej - put u Bruxelles

Na kraju rasprave predstavljeni su pobjednici natječaja „Znanjem do Europskog parlamenta“ koji je bio raspisao ured Zdravke Bušić. Najbolje studentske eseje na temu „Povrede europske pravne stečevine od zemlje članice EU“ napisali su, po ocjeni stručnog žirija, Luka Buntić, Gloria Gudelj i Matea Miljuš.  

- U projekt smo uključili studente svih sveučilišta u Hrvatskoj, a autori triju najboljih eseja, od njih čak 72 pristiglih, nagrađeni su trodnevnim posjetom Bruxellesu kako bi se upoznali s radom EP-a i ostalih institucija EU. Osigurano im je sve, od puta preko smještaja i prehrane do vodiča - zaključila je Bušić. 

Trud se troma „sretnicima“ zbilja isplatio.