Berlinski ogranak HDZ-a “Stjepan Radić” (predsjednik Krešo Urban) organizirao je 2. ožujka, u prepunoj dvorani Hrvatske katoličke misije, javnu tribinu o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i pripremama za izbore za Europski parlament. Glavni gosti: naša stranačka potpredsjednica i eurozastupnica Dubravka Šuica te međunarodni tajnik HDZ-a (i bivši veleposlanik u Njemačkoj) Miro Kovač.

Šuica je, govoreći o radu u Bruxellesu i Strasbourgu, istaknula da i službene statistike potvrđuju koliko su HDZ-ovi eurozastupnici aktivniji od ostalih iz Hrvatske, pogotovo onih SDP-ovih, što javnost itekako prepoznaje. Stoga se 25. svibnja, na novim izborima za EP, očekuje još jedna pobjeda državotvorno-socijalne koalicije predvođene HDZ-om.  

Svjetonazorska represija

Međunarodni tajnik Kovač izlagao je pak o teškoj, bolje reći katastrofalnoj situaciji u zemlji, koju je u zadnje dvije godine prouzročila diletantska SDP-ova vlada. Blizu je 400 tisuća nezaposlenih, a najviše su pogođeni mladi ljudi - više od polovice njih bez posla je i bilo kakve perspektive! Među građanima je zavladalo beznađe, Hrvatskoj prijeti novi val masovnog iseljavanja. Osim što su gospodarstvo bacilli na koljena, vladajući nastoje i svjetonazorski redizajnirati hrvatski narod. 

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su pitanja, komentari i sugestije mnogobrojne publike: od unutarstranačkih tema, preko usporedbe situacije u Domovini i Njemačkoj, do maćehinskog, ponekad i neprijateljskog odnosa SDP-ove vlade spram hrvatskog iseljeništva. 

Građani drugog reda

Pritom je posebnu pažnju izazvala rasprava o zakonu o prebivalištu, na kojoj se postavilo pitanje njegove ustavnosti. Naime, donošenjem tog zakona mnogi su se naši iseljenici osjetili građanima drugog reda, ponajviše zbog postupka reguliranja prebivališta. Aktualna vlada kao da ne želi omogućiti svakome hrvatskom državljaninu, bez obzira gdje živio, pravo na osobnu iskaznicu i putovnicu! 

S obzirom da se HDZ uvijek zalagao za jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske te štitio prava svih naših sunarodnjaka - ma gdje god bili - Miro Kovač za kraj je najavio: 

- Nakon što pobijedimo na izborima, ovaj ćemo zakon svakako, odmah promijeniti!