Na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o rezultatima konferencije o zapošljavanju u Europi (održane 8. listopada u Milanu), na kojoj su sudjelovali premijeri i ministri država članica i povjerenici EK. Ta je konferencija, naime, bila posvećena otvaranju radnih mjesta i razvoju poduzetništva.

Potaknuti otvaranje radnih mjesta

Eurozastupnica Ivana Maletić, HDZ-ova financijska ekspertica, apelirala je, stoga, na spomenutoj strasburškoj sjednici na uvođenje hitnih mjera kojima će se potaknuti otvaranje radnih mjesta, a koje će biti usmjerene na uspješne projekte poduzetnika i jačanje njihove konkurentnosti kroz snižavanje ulaznih troškova, ulaganje u obnovljive izvore energije te digitalizaciju poslovanja i inovacije.

- Potrebno je razvijati potporne institucije koje će osloboditi poduzetnike od administrativnih opterećenja, pomagati u modernizaciji poslovanja te im olakšati izlazak na druga tržišta. Još se uvijek premali dio Europskih strukturnih i investicijskih fondova usmjerava direktno projektima poduzetnika i jačanju poduzetničke infrastrukture.

Konkretnim mjerama zaustaviti iseljavanje

Napomenula je da se, nažalost, program mjera „Garancija za mlade“ vrlo sporo koristi. Europska komisija - istaknula je dalje stručnjakinja za EU fondove Maletić - treba inzistirati i aktivnije poticati države članice na bržu implementaciju mjera za mlade i korištenje sredstava izdvojenih u Europskom proračunu za „Inicijativu za mlade“. 

- Mladima posao treba danas, a ne u budućnosti. Godina ili dvije za njih znači puno. Mnogi talentirani i pametni mladi odlaze na druge kontinente. Europa koja stari galopirajućom brzinom postala je rasadnik mladih kadrova, a to naše gospodarstvo ne može podnijeti. Konferencije su važne, ali ako ih ne prate konkretne mjere i njihova provedba u praksi - postaju besmislene. To pak nitko ne želi.  

http://hdz.hr/vijest/eu/video-maletic-zatrazila-od-bruxellesa-da-cim-pri...

MLADI U EP-u

U svom uredu u Strasbourgu Maletić je ugostila mlade iz Knina, Drniša, Promine, Unešića, Miljevaca, Tisnoga, Grebaštice, Šibenika i Trilja. Zajedno s eurozastupnicom Dubravkom Šuicom, Maletić je mlade posjetitelje upoznala sa zastupničkim aktivnostima i radom Europskog parlamenta te drugih europskih institucija. Mladi su, također, imali priliku pratiti plenarno zasjedanje u EP-u te sudjelovati na specijaliziranom predavanju o institucijama EU i postupku donošenja odluka na europskoj razini.