Ured eurozastupnice Ivane Maletić nedavno je u EP-u ugostio predstavnike jedinica lokalne i područne samouprave iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Tijekom njihova boravka u Bruxellesu, Maletić je organizirala (i) konferenciju „Kako uspješno i učinkovito koristiti EU fondove?“. Tema je bila mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova i primjeri dobre prakse država članica. A na konferenciji su vrijedni obol dali i eurozastupnici Andrej Plenković i Ruža Tomašić.

SDP-ov diletantizam 

Stručnjakinja za EU fondove Maletić je u uvodnom izlaganju istaknula važnost strateškog plana za učinkovito korištenje EU sredstava - upravo ono što „zahvaljujući“ diletantskom pristupu vladajućih nedostaje Hrvatskoj.  

- Osim što nema partnerstva, vlada je krivo procijenila i brzinu povlačenja sredstava iz EU fondova. Istina je kako se članice EU susreću s problemom administrativnog kapaciteta, ali pustiti da nam propadnu sredstva koja smo mogli iskoristiti je nedopustivo!

Šibenik - primjer dobre prakse

Nazočnima su se obratili i predstavnici EK - iz Opće uprave za regionalnu politiku i Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj koji su govorili o kohezijskoj politici i ruralnom razvoju EU. Završno izlaganje održali su predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ - predstavili su uspješan primjer korištenja EU fondova u obnovi šibenskih tvrđava.

Gradonačelnici, načelnici…

U sklopu programa „Visitors“, u Bruxellesu su boravili gradonačelnici Ivan Udovičić (Kaštela), Blaženko Boban (Solin), Vinko Maroević (Stari Grad), Ante Stipčić (Trogir), Ante Župan (Obrovac), šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, ninska dogradonačelnica Dalija Pavlović Peroš, načelnici Sandra Jakelić (Rogoznica), Damir Pilipac (Tribunj), Živko Bulat (Unešić), Tihomir Budanko (Promina), Josip Lešina (Runovići), Božo Ćubić (Cista Provo), Josip Sučić (Ružić), predsjednik drniškog Gradskog vijeća Ante Galić, Anita Aužina (predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Šibensko-kninske županije) te Hrvoje Zekanović i Nikola Grubić iz Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

Gosti iz Hrvatske su tijekom dvodnevnog boravka posjetili Odbor regija gdje su prisustvovali na predavanju o EU institucijama.  

Pobjednički mentalitet

Podsjećamo, skupa s koalicijskim partnerima HDZ je na vlasti u 13 županija, od kojih u njih 11 samostalno. Od ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, HDZ je na vlasti u njih 46 posto! Naši dužnosnici vode i Hrvatsku zajednicu županija, i Udrugu gradova, i Udrugu općina! 

http://hdz.hr/vijest/lokalne/video-protiv-ukidanja-zupanija 

http://hdz.hr/vijest/lokalne/video-ivo-zinic-novi-sisacko-moslavacki-zup...