Vlada ne samo što ne pomaže lokalnim jedinicama, nego i ugrožava njihov opstanak jer kasni sa strateškim dokumentima! Dvije godine ministra Branka Grčića otišle su u vjetar: projekti nisu na vrijeme pripremljeni, tako da danas još nijedan nije u provedbi iako se već od početka srpnja može trošiti dodijeljenih 450 milijuna eura! S pravom se brinemo da ćemo postati jedina zemlja koja je ulaskom u EU uplatila više novca u njen proračun, nego što je iz njega izvukla! - sukus je ekspertize HDZ-ove eurozastupnice Ivane Maletić s turneje po Slavoniji i Dalmaciji.

Ivana Maletić i dalje vozi u petoj brzini! Nije se pošteno niti raspakirala na povratku iz Bruxellesa, a HDZ-ova eurozastupnica već je pohodila teren - Slavoniju i Dalmaciju. Nastavila je svoj edukativni road show: kada god i gdje god uzmogne, predlaže, savjetuje, konkretno pomaže jedinicama lokalne i područne samouprave (ali i poduzetnicima i nevladinim udrugama) po pitanju koje im „život znači“ - kako povući novac iz EU fondova! 

Ministarstvo opsjene i gubljenja vremena

Čini ono što bi trebala ova diletantska vlada, poučava lokalne dužnosnike onome u čemu je opsjenarski ministar Branko Grčić po sudu struke i javnosti već zaslužio - čistu jedinicu. Jedinicu, kolac, kec, ocjenu nedovoljan - jer ne samo što županijama, gradovima i općinama ništa ne pomaže, nego ih svojim nemarom, neznanjem i već poslovičnim kašnjenjem čak i sputava u izvlačenju sredstava što nam ih Europa nudi! 

Koliko li će samo projekata ostati nerealiziranih, koliko li će samo novca propasti zbog toga SDP-ova „ministra za zavaravanje javnosti“… na što Maletić redovito - i dobronamjerno - upozorava. Uzalud.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sdp-priznao-maletic-bila-u-pravu-rh-...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/maletic-o-eu-fondovima-financijski-b...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vlada-i-eu-projekti-nepodnosljiva-lakoca-kas...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/vlada-kasni-s-eu-projektima

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/grcic-kontinuirano-zavarava-javnost-...

Projekti, savjetovanja, studenti…

Put u Slavoniju (Nova Gradiška, ponedjeljak, 28. listopada) Maletić je iskoristila za čak tri akcije: briefing s brojnim novinarima, sjednicu HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i fondove EU (čija je predsjednica) te radno savjetovanje pod naslovom „Mogućnost korištenja EU fondova u Brodsko-posavskoj županiji“. 

U Šibensko-kninskoj županiji (Vodice, 29. listopada) i Zadarskoj (Zadar, 30. listopada) organizirala je pak slične savjetodavne konferencije, ali i našla vremena za predavanja studentima na vrlo korisnu temu - mogućnosti financiranja mladih iz europskih fondova. O svim navedenim događajima, kao i o konkretnim projektima u trima županijama koje je obišla revna HDZ-ova stručnjakinja, više možete doznati na njezinim pomno ažuriranim stranicama:

http://ivana-maletic.com/

Za potrebe ovog članka stoga izdvajamo ključne (političko-ekspertne) poruke nacionalne razine koje je Maletić  iznosila na slavonsko-dalmatinskom road-showu.

O štetnosti Grčićeva zakona 

Predložene izmjene Zakona o regionalnom razvoju su štetne te izrazito nepovoljne za male općine i slabije razvijena područja. Prijedlog nije usklađen s odredbama Zakona o proračunu, kao ni s višegodišnjom perspektivom strateških dokumenata EU, te nepotrebno uvodi nove birokratske prepreke u proces povlačenja sredstava iz EU fondova. 

O Grčićevoj „nevjerojatnoj lakoći kašnjenja“

Vlada je, na žalost, opet zakasnila, ovaj put s donošenjem Pravilnika za izradu strateških dokumenata jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - planova razvojnih programa. Ove godine se kao nikada do sada kasnilo i s uputama za izradu proračuna koje su općine, gradovi i županije dobile tek 4. listopada, a rok za izradu nacrta proračuna je 15. listopada i rok za slanje na vijeće odnosno skupštinu 15. studenoga.

O Grčićevoj „nevjerojatnoj lakoći kašnjenja“ (2)

Još od 1. srpnja ove godine prvih 450 milijuna eura čeka. Raspisivanje natječaja za srednje i male poduzetnike, općine, gradove i županije, znanstveno-istraživačke institucije obećano je još u rujnu, odgođeno za listopad i sada opet odgođeno. Od 1. 1. 2014. dodatnih milijardu eura bit će na raspolaganju, a Vlada gleda i čeka, pitanje je koga i što? 

O Grčićevu diletantizmu

Neznanje i nebriga aktualne Vlade vidljiva je i u činjenici da nisu predvidjeli donošenje strateškog dokumenta na NUTS II razini neophodnog za uspješno sudjelovanje u Kohezijskoj politici, kao i u činjenici da su Županijske razvojne strategije u prijedlogu Zakona i dalje ostavljene kao strateški dokument na razini županije, umjesto da to postane strateški dokument koji objedinjava strateške prioritete i ciljeve svih općina i gradova. Vlada time dodatno pokazuje kako ne razumije i ne uvažava načelo partnerstva niti namjerava primjenjivati pristup „odozdo prema gore“, prikupljati ideje s lokalne razine i raditi na zajedničkom strateškom usmjerenju.

O Grčićevu diletantizmu (2) 

Usprkos činjenici da postoji novi popis stanovništva iz 2011. koji pokazuje značajan pad broja stanovnika u ruralnim krajevima / potpomognutim područjima, aktualna Vlada pristupa razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave temeljem Indeksa razvijenosti iz 2010. godine, a koji nije uzeo u obzir demografske promjene i utjecaj gospodarske krize. 

O Grčiću koji sam sebi skače u usta

Čudi da aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, koji je 2009. kao ekonomist sudjelovao u izradi Zakona o regionalnom razvoju, danas svojim potpisom potvrđuje dokumente koji nisu u suglasju s Kohezijskom politikom EU, posebice s politikom ruralnog razvoja koja upravo potiče generiranje projekata i lokalnog razvoja kroz lokalne jedinice. 

O Grčiću koji ugrožava općine i gradove

Takvi dokumenti koji se temelje na zastarjelim podacima dovest će do fiskalnog sloma i nestajanja nekih hrvatskih općina i gradova, a dodatna birokratizacija, ad hoc izmjene i nedonošenje strateških dokumenata onemogućuju Hrvatsku da iskoristi mogućnosti koje se kroz EU fondove otvaraju. 

O Grčiću koji ugrožava županije

Županije imaju definirane prioritete i ciljeve, popise projekata spremnih za pripremu, ali nedostaju im financijska sredstva za pripremu i kasnije provedbu projekata. Vlada treba početi obavljati svoj posao i iskoristiti mogućnosti koje EU otvara, pomoći lokalnim jedinicama u pripremi projekata i kasnijem sufinanciranju tijekom provedbe. Nedostaju i strateški dokumenti na nacionalnoj razini te lokalne jedinice još uvijek, na kraju 2013. nemaju smjer kako svoje strateške dokumente doraditi i povezivati s nacionalnim što im uvelike otežava prioritizaciju i pripremu projekata.

ZAKLJUČAK IVANE MALETIĆ

U europskim okvirima Vlada kasni s potrebnim dokumentima, loše koordinira ministarstva, nije donijela strateške dokumente i time onemogućava kvalitetan rad lokalnih jedinica. Vlada ne razumije da su najveće investicije u Hrvatskoj u zadnje dvije godine trebale biti investicije u pripremu projekata i to u milijardama kuna.

U novoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.g.) Hrvatskoj je na raspolaganju 8,5 milijardi eura iz kohezijske politike te dodatnih 3,2 milijarde eura iz poljoprivredne politike. Trenutno projekata u provedbi nema iako se već od početka srpnja može trošiti dodijeljenih 450 milijuna eura iz 2013.godine. U odnosu na dodijeljena sredstva u pripremi je tek neznatan broj projekata.

Najbolje je da - odu!

Nema gospodarskog rasta i razvoja, imamo Vladu koja ništa ne zna učiniti sada, kada treba. Kontinuirano svoje obveze prebacuju na budućnost. Zbog svih tih problema s pravom se brinemo da ćemo postati jedina zemlja koja je ulaskom u EU uplatila više novca u europski proračun, nego što je iz njega izvukla - za svoj prosperitet!

Svojim odlaskom svima bi puno pomogli jer Hrvatskoj trebaju rad, znanje i energičnost, sve što Vlada nema.