Žene liderice Europske pučke stranke (EPP) - najjače političke grupacije u Europskom parlamentu - okupile su na otoku Malti. Na ovom mediteranskom otoku, naime, održava se Ljetna akademija EPP-a kojom predsjeda predsjednica Žena EPP-a Doris Pack. A raspravljat će se o Europskoj digitalnoj agendi. Jedinstveno digitalno tržište jedan je od prioriteta Europske komisije - ali i latvijskog predsjedanja EU - pa je to tema koja zaokuplja i interes Žena EPP-a. 

Stručnjakinje, eurozastupnice…

Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Zajednice žena EPP-a) Dubravka Šuica, moderatorica je okruglog stola na temu „Uloga žena u digitalnoj agendi“. Na okruglom stolu sudjelovat će stručnjakinje sa sveučilišta i iz gospodarstva. Te eurozastupnice, zastupnice u nacionalnim parlamentima, članice lokalnih uprava…

Šuica je, među inim, pažnju posvetila problemu podzastupljenosti žena u ovom sektoru - s obzirom da je sve više žena s visokoškolskim obrazovanjem.

- Ostaje neodgovoreno pitanje o razlozima manjeg udjela žena u ovom sektoru - iako postoje statistike o većem broju žena sa završenim fakultetima. Puno je pitanja i zapreka koje se pojavljuju oko implementacije digitalne agende. Najviše pak zabrinjava aspekt zaštite podataka. 

Iskoristiti prednosti novih tehnologija

Istovremeno postoje podaci da više od 250 milijuna Europljana koristi internet i digitalne tehnologije, stoga se postavlja pitanje kako uključiti i ostalih 250 milijuna građana. I približiti im prednosti digitalnog tržišta. 

Šuica:

- Treba naglasiti da petina gospodarskog rasta u zadnjih pet godina dolazi iz područja digitalne tehnologije. Obrazovanje treba odigrati ključnu ulogu jer, u protivnom, europska konkurentnost dolazi u pitanje imajući u vidu ostala rastuća tržišta.

Žene EPP-a sastat će se i s dr. Alexieijem Dinglijem, gradonačelnikom glavnog grada Malte Vallette. Ovaj će grad - valja naglasiti - 2018. biti europska prijestolnica kulture. Sastanak će održati i sa zamjenikom predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Malte Censuom Galeom.