Na inicijativu našeg eurozastupnika (i potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andreja Plenkovića i gradonačelnika Staroga Grada Vinka Maroevića u Bruxellesu je obilježen veliki jubilej - 2 400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru. Održani su, naime, okrugli stol i izložba fotografija „Otoci Faros & Paros - Milenijske mediteranske veze“. Grčki su doseljenici s otoka Parosa (Egejsko more) 385/4. god. pr. Kr. utemeljili današnji Stari Grad, najstariji antički grad u Hrvatskoj te uspostavili povijesne odnose Farosa i Parosa koji su se održali do danas.

Iznimna kulturna baština

Plenković je u suradnji s gradonačelnikom Staroga Grada Vinkom Maroevićem i grčkim eurozastupnikom (i potpredsjednikom delegacije EP-a za odnose s NATO-om) Georgiosom Kyrtsosom pokrenuo inicijativu obilježavanja ovog jubileja u središtu Europske unije, kako bi europskim kolegama približili povijesnu i kulturnu baštinu otoka Hvara i Parosa. Pribivalo je 250 uzvanika, među kojima 60 predstavnika otoka Hvara i Splitsko-dalmatinske županije: splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, izaslanik predsjednice RH Andro Krstulović Opara, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić te predstavnici otoka Parosa.

Mediteran - tradicija i identitet

Plenković je čestitao svim Hvaranima i predstavnicima Parosa na velikoj obljetnici te dodao da je ona značajna za Stari Grad, Hvar, Dalmaciju i Hrvatsku, ali i za podsjećanje na bitnost sredozemne orijentacije Hrvatske.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što na ovaj način, kao članica EU, možemo predstaviti važan dio hrvatskog i mediteranskog povijesnog identiteta te pridonijeti promociji hrvatske kulture i tradicije.

Naglasio je potom da će obilježavanje povijesnih odnosa Hvara i Parosa u EP-u biti uistinu snažan poticaj (daljnjem) razvoju odnosa ova dva otoka i unaprjeđenju suradnje u turizmu, kulturi i gospodarstvu.
Grčki eurozastupnik Kyrtsos predstavio je pak u svom izlaganju povijesne odnose Hvara i Parosa kao izvrstan primjer kvalitetne regionalne suradnje u sredozemnom krugu europskih zemalja.

Okrugli stol - riječ stručnjaka

Na okruglom stolu su - uz eurozastupnike Plenkovića i Kyrtsosa - svoja izlaganja o kulturnom i povijesnom značaju odnosa Hvara i Parosa iznijeli ugledni stručnjaci: akademik Tonko Maroević, zamjenik gradonačelnika Parosa Christos Christoforos, arheolog u Muzeju Staroga Grada Branko Kirigin, predstavnica Instituta arheologije u Parosu Dora Katsonopoulou, specijalistica za Starogradsko polje Sara Popović, grčki arheolog Giannos Kouragios i enolog Andro Tomić.
Uz raspravu o daljnjoj afirmaciji odnosa ova dva otoka, na okruglom stolu razmijenjena su mišljenja i o korištenju europskih programa za povećanje kvalitete života stanovništva na otocima, zajedničkim mjerama u borbi protiv depopulacije otoka te mogućnostima suradnje Hrvatske i Grčke u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju.
Valja istaknuti da su gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević i gradonačelnik Parosa Markos Kovaios potpisali Sporazum o suradnji (bratimljenju) između Hvara i Parosa.

Izložba fotografija

Obljetnica u EP-u je uveličana izložbom fotografija s otoka Hvara i Parosa, a uvodnim govorima obratili su se prisutnima povjerenik EK Christos Stylianides i prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Založili su se za očuvanje vrijednog naslijeđa odnosa Hvara i Parosa, koji su ostavili prepoznatljiv trag u europskoj kulturi, kao i za usmjerenje suradnje dvaju otoka prema razvoju poduzetništva i turizma.
Tijekom prijema, nastupili su starogradska klapa „Faroski kantaduri“ te plesači iz Grčke koji su izveli tradicionalne (grčke) plesove.

OBILJEŽAVANJE VRIJEDNOG JUBILEJA

Svečanost u Europskom parlamentu uvod je u niz aktivnosti koje će se održati na Hvaru tijekom cijele godine, a posebice za vrijeme proslave dana sveca zaštitnika Starog Grada, Svetog Roka, i pomorskog festivala „Dani u Vali“ (od 8. do 11. rujna).