(VIDEO) Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Kandidati „plave skupine“ naše koalicijske liste Dubravka Šuica i Ivan Sablić novi predizborni dan započeli su jučer u Velikoj Gorici. Pohodili su tržnicu gdje su se družili s građanima i razgovarali o svakodnevnim problemima koji ih tište, a potom su u Zaprešiću posjetili 10. izložbu cvijeća Zagrebačke županije.

Sljedeća postaja – Zagreb. U svojstvu domaćina dočekao ih je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. Mjesta susreta i razgovora s građanima bili su trgovi Dr. Ante Starčevića, bana Josipa Jelačića i Cvjetni. 

I sport su zakinuli

Potom su se u ŠRC Mladost susreli s predstavnicima zagrebačkih sportskih klubova. Bili su tu i naši legendarni vaterpolisti Perica Bukić i Dubravko Šimenc. Dosadašnja voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica govorila je o mogućnostima financiranja sportskih djelatnosti iz EU fondova, no aktualna vlast za to ne mari.

- Postoje programi EU namijenjeni sportu kao što su Erasmus sport, ali i sredstva iz fondova kojima je moguće izgraditi sportske objekte. Problem je središnja vlast! Kao što su u sportu važne prva i druga četvrtina, jer se nakon njih teško vratiti u igru, tako su i ovi izbori važni kao uvertira u nadolazeće pobjede!

Sadržajan predizborni dan završen je na tribini „Žene poduzetnice i mladi u EU“ u dvorani Mjesnog odbora „Samoborček“, gdje se pobjedničkom timu pridružio Davor Ivo Stier. Kandidate je predstavila moderatorica tribine dr. Ivana Mrkonjić, a uvodna predavanja su održali predsjednica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Steka i predsjednik stranačkog gradskog Povjerenstva za obitelj i mladež Marko Pavić. 

Kukuriku koaliciji istekao rok

Donosimo glavne naglaske iz izlaganja naših kandidata:

Šuica: Sporost i neznanje SDP-ovih ministara nevjerojatni!

Jedna od tema kojima sam se osobito bavila bila je upravo nezaposlenost mladih. Točno pola mladog stanovništva ne radi i to je vrlo alarmantno! Kroz Jamstvo za mlade stavljeno je Hrvatskoj na raspolaganje 66 milijuna eura za ovu i sljedeću godinu. Do danas ni kune iz Mrsićevog ministarstva! Htjeli su ukinuti 1600 kuna, pa ih onda vratili, ali taj iznos mora biti veći! Gotovo je nevjerojatna njihova inertnost: ministri su apsolutno nesposobni, a stanje neodrživo! Ne mislim da bi mladi ili Hrvatska trebali živjeti od potpora i fondova, ali taj novac može biti zamašnjak u zapošljavanju, poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, realiziranju infrastrukturnih projekata i razvoju posrnule poljoprivrede. Gotovo je nevjerojatno to što se događa i voljela bih znati koji je razlog, osim softvera!? 

Sablić: Obrazovni sustav ne odgovara potrebama tržišta!

U zadnje dvije i pol godine Hrvatsku je napustilo 30.000 mladih i to je šokantan podatak. Nekada su Hrvati odlazili s lopatom u ruci, sada to čine s laptopom. Velika je razlika! Umjesto da se ugledamo na uspješne i provjerene sustave, Kukuriku izmišlja toplu vodu. Obrazovni sustav mora odgovoriti na potrebe tržišta. A tu možemo koristiti novac iz EU fondova za prekvalifikaciju. Iznimno je bitno uvesti poduzetništvo kao kompetenciju u srednjoškolsko obrazovanje. Kada bi kod nas došao netko iz, naprimjer, automobilske industrije i htio uposliti nekoliko stotina inženjera, na te potrebe ne bismo mogli odgovoriti. 

Stier: Bez pokretanja proizvodnje, nema izlaska iz krize!

Mi u EP-u možemo donijeti korisne odluke. Jamstvo za mlade je jedan koristan instrument, ali to je kap u moru. Bez povratka proizvodnje, nema gospodarskog rasta. To znači da moramo iskoristiti i instrumente koje nam daje EU, a ne samo puniti tablice koliko smo novaca povukli. Ništa nećemo napraviti ako samo koristimo europske fondove za projekte kojima će se u nekom trenutku pokrenuti građevina, ali se neće stvarati dodatne vrijednosti i neće ostati nešto gdje će se ljudi kasnije zapošljavati. Fondove i europska sredstva trebamo znati strateški raspodijeliti na ona područja koja će biti puls novog gospodarskog razvoja. Ne trebamo samo smjenu vlasti, nego i zaokret u gospodarskoj politici! Ne možemo se zadržati samo na politici stimuliranja uvoza i zaduživati se!