Eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

Uvodna riječ

Eurozastupnica Maletić u samom se uvodu osvrnula na, kako ističe, najvažniju temu koja će prevladavati u 2019. godini - novi višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2021.-2027.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/dugorocni-proracun-eu-mora-i-dalje-poticati-rast-u-manje-razvijenim-clanicama-povratak-u

Protiv smanjenja za ruralni razvoj

- U Europskom parlamentu izglasovali smo svoje stajalište i ono je bitno drugačije od prijedloga Europske komisije. Ona predlaže povećanje ulaganja za upravljanje migracijama, obranu, sigurnost i stabilnost za 68 milijardi eura te za jedinstveno tržište, inovacije i digitalno gospodarstvo za 50 milijardi eura, odnosno ukupno 118 milijardi eura više za nove politike i jačanje odgovora na goruće izazove. Kako bi osigurala dodatna sredstva u proračunu za takvo povećanje financiranja, Komisija predlaže smanjenje ulaganja u kohezijsku politiku od 10 % (37 milijardi eura) i u zajedničku poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj od 16 % (53 milijardi eura) - što je ukupno smanjenje od 90 milijardi eura.

„Prijatelji kohezije“

Rezanju sredstava za smanjivanje razlika između članica EU-a snažno se protivi i naša Vlada. „U Europskom parlamentu nismo se složili s predloženim smanjenjima kohezijske i poljoprivredne politike te tražimo najmanje istu razinu financiranja kao u tekućoj perspektivi 2014.-2020.“ - zaključila je Maletić u uvodu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/prijatelji-kohezije-iz-bratislave-protiv-rezanja-sredstava-za-smanjivanje-razlika-izmedu

Analiza EU proračuna

U najnovijem izdanju Mjesečnika možete pročitati i detaljnu analizu prijedloga i Europske komisije i Europskog parlamenta za novi sedmogodišnji proračun Europske unije 2021.-2027. koju je pripremila eurozastupnica Maletić.

U Mjesečniku možete pronaći i sve detalje nove akcije Ivane Maletić - poziva mladima za sudjelovanje u projektu izrade slikovnice ili stripa o Europskoj uniji. Mladi koji se priključe, mogu osvojiti put u Bruxelles.

Iz EU parlamenta

U vijestima iz Europskog parlamenta posebno su istaknute aktivnosti eurozastupnice Maletić na odboru REGI, kojima se za Republiku Hrvatsku izborila za dodatnih 100 milijuna eura iz Programa potpore reformama, usvajanje njenog amandmana na odboru BUDG, kojim traži prioritetno korištenje sredstvima IPA-e za rješavanje pitanja prekograničnog onečišćenja, te usvajanje njenih amandmana na odboru ECON, kojima je izbrisana mogućnost blokiranja isplata za ugovorene projekte.

U Newsletteru možete naći i najzanimljivije rasprave s plenarnog zasjedanja, posebno one o novopredloženom višegodišnjem proračunu.

I'M mjesečnik možete u cijelosti pročitati na poveznici:

https://issuu.com/ivanamaletic/docs/im_prosinac_2018