Uoči današnjeg sastanka Europskoga vijeća, koje sačinjavaju šefovi država ili vlada svih zemalja članica EU, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu (Académie Royale de Belgique) na summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u Europskom parlamentu.

Na summitu najveće političke obitelji u Europi, one narodnjačko-demokršćanske, sudjeluju predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, njemačka kancelarka Angela Merkel…

Susret s Daulom

Uoči summita EPP-a, predsjednik Plenković susreo se u samom sjedištu EPP-a s predsjednikom pučana Josephom Daulom. Razgovaralo se o izvrsnoj suradnji naše stranke s EPP-om, čija smo punopravna članica, ali i o svim važnim europskim temama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pocetak-priprema-epp-za-euroizbore-2019-hdz-ce-itekako-pridonijeti-novoj-zajednickoj

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-je-na-oko-34-posto-na-razini-angele-merkel-sebastiana-kurza-i-epp-koji

S predsjednikom Europske komisije

Nakon sastanka na vrhu EPP-a, Plenković će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

- S predsjednikom Europske komisije želim dotaknuti sve teme važne za današnji sastanak Europskog vijeća. Dakle, pitanje migracija, digitalne agende te ona vanjskopolitička - najavio je Plenković u izjavi za medije.

Govorit ćemo i o ključnim pitanjima za Hrvatsku, dodao je.

 - Za nas je posebno bitan nastavak izgradnje Pelješkog mosta te odnosi sa Slovenijom kako bismo još jednom pojasnili poziciju RH.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-uputio-pisma-predsjedniku-ek-junckeru-te-predsjedavajucem-vijeca-ministara-bih-i-njegovom-zamjeniku/22669

S Cerarom u Zagrebu

Na pitanje novinara o arbitraži, predsjednik Plenković je još jednom ponovio da očekuje da će se sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom susresti u Zagrebu.

- Mislim da bi bio red da slovenski kolega Miro Cerar dođe u Zagreb - jer smo se tako i dogovorili. To je bila i svrha pisma koje sam mu uputio. Hrvatska cijelo vrijeme poziva na dijalog.

https://vlada.gov.hr/vijesti/odgovor-predsjednika-vlade-plenkovica-slovenskom-premijeru-ceraru/22670